Gryllus assimilis Jamaican field cricket

Prirodna hrana za insektivorne i omnivorne vrste idealnog kemijskog sastava, bogata bjelančevinama i svim važnim aminokiselinama, masnim kiselinama i mineralima. Sadrži visoku razinu teško probavljivih ugljikohidrata porijeklom od hitina s pozitivnim utjecajem na zdravlje životinja. Uzgoj se odvija u strogo kontroliranim uvjetima.


Prirodna hrana za insektivorne i omnivorne vrste idealnog kemijskog sastava, bogata bjelančevinama i svim važnim aminokiselinama, masnim kiselinama i mineralima.

Sadrži visoku razinu teško probavljivih ugljikohidrata porijeklom od hitina s pozitivnim utjecajem na zdravlje životinja.

Poznat pod imenima:

  • jamaican field cricket
  • banana cricket
  • silent cricket.

Uzgoj se odvija u strogo kontroliranim uvjetima. Insekti su hranjeni specijalno dizajniranom hranom koja zadovoljava sve nutritivne potrebe te im omogućava iznimno kvalitetan rast i razvoj.

Tako uzgojeni insekti predstavljaju visokokvalitetnu hranu za vašeg ljubimca.

Kemijski sastav (u suhoj tvari) *
Bjelančevine ukupne 65,0%
Metionin 0,7%
Lizin 2,9%
Masti ukupno 15,5%
Palmitinska 25,0%
Oleinska 25,0%
Linolna 40,0%
Pepeo ukupni (ukupni minerali) 5,2%
Kalcij 1,2%
Fosfor 1,3%
Sirova vlaknina 8,0%
* Analize obavljene u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu.


Često postavljana pitanja

Koja je optimalna temperatura za cvrčke?

Optimalna temperatura iznosi 25 C, a sve između 20-27 C nazivamo prihvatljivom temperaturom. Također, temperature od 15 stupnjeva nisu fatalne (osim za pinheade) ali će značajno usporiti rast životinja. Za one koji nemaju toplomjer – svaka temperatura na kojoj se osjećate ugodno u majici kratkih rukava bit će ugodna i vašim cvrčcima.

Mogu li cvrčke čuvati u kutiji u kojoj sam ih dobio?

Manja pakiranja možete čuvati u transportnoj kutiji dok je za veća pakiranja preporuka imati vlastitu, veću kutiju. Kako bi omogućili nesmetano strujanje zraka na kutiji je potrebno napraviti ventilacijske otvore na bočnim stranicama i poklopcu.

Jesu li cvrčci glasni?

Ni da, ni ne. Gryllus assimilis poznat je i pod imenom „silent cricket“. Glasaju se samo spolno zreli mužjaci i što ih je manje glasanje je izraženije. 

Kod otvaranja kutije u kojoj čuvam cvrčke osjeti se neugodan miris?

Pojava neugodnog mirisa znak je da higijena nastambe nije dobro održavana. Kao i sve druge životinje cvrčci zahtijevaju čišćenje jer kombinacije vlage i izmeta može uzrokovati uginuća. Nastambe je potrebno u potpunosti očistiti minimalno jednom tjedno, a sve dodano voće/povrće poželjno je svakodnevno mijenjati. 

Naručio sam cvrčke i u pakiranju nije bilo hrane za njih?

Ukoliko je riječ o malim cvrčcima (pinhead, 5 mm) u pakiranje se ne stavlja hrana kako bi se izbjegla mogućnost da ih hrana u transportu zatrpa i uguši.

Smijem li čvrcima davati voće i povrće?

Ukoliko nemate svoj vrt preporuka je davati im isključivo jabuku ili mrkvu. Naime, cvrčci su izuzetno osjetljivi na pesticide i obična salata s povećanom koncentracijom pesticida može uzrokovati uginuće cijele kolonije. Ukoliko imate svoj vrt uputno je izbjegavati povrće tipa kupus, blitva i slično jer oksalati u njima sprječavaju apsorpciju kalcija iz hrane u organizam.

Smijem li cvrčcima davati vodu?

Naravno, iako su poznati kao izraziti neplivači, velikim i srednjim cvrčcima vodu možete ponuditi u dovoljno  plitkoj posudi kako bi izbjegli utapanje. Vodu je potrebno svakodnevno mijenjati, a posudu je poželjno oprati. Kada su  u pitanju manji cvrčci savjetujemo da im potrebu za vodom nadomjestite svakodnevnom ponudom svježeg voća/povrća.

Čime mogu hraniti cvrčke?

U svakom pakiranu na dnu pakiranja nalazi se hrana. Kada je nestane možete samljeti nekoliko vrsta žitarica (ječam u većim količinama nije poželjan) i ponuditi im. Izbjegavajte zobene pahuljice jer njihov nepovoljan udio fosfora u odnosu na kalcij može našteti pravilnom razvoju koštanog sustava vašeg ljubimca. 

Smijem li cvrčke hraniti hranom za pse i mačke?

Takvom hranidbom značajno će te povećati (do 30%) udio masnoća kod cvrčaka i nutritivnim sastavom oni će više odgovarati fobasima (Zophobas morio). Hranjenje ljubimca s takvim životinjama će posljedično dovesti metaboličkih bolesti (masna jetra,…).

Koliko god cvrčaka ponudim agami ona će ih pojesti, koliko ih je zaista potrebno?

Odgovor smo potražili kod veterinara iz British Small Animal Veterinary Associatin koji u svom priručniku „BSAVA Manual of Reptiles“  kažu da je agami za vrijeme njenog rasta potrebno 2 grama cvrčaka (i 0,5 g povrća) na svakih 100 g tjelesne mase - svaki dan. Kada su u pitanju odrasle agame pitali smo veterinare a Ambulanti za ptice i egzotične životinje Veterinarskog fakulteta, njihov odgovor je da će 5 odraslih cvrčaka dnevno zadovoljiti sve potrebe životinje (ne zaboravite na povrće)

Koliko cvrčaka stane u 2 grama?

Ovisno o njihovoj veličini, a da bi sveukupno težili dva grama potrebno je: 18 cvrčaka veličine 1 cm, 9 cvrčaka veličine 1.5 cm ili 6 cvrčaka veličine 2 cm! Napomena - navedene mase cvrčaka rezultat su prosječene mase dobivene  vaganjem po sto jedinki i odnosi se isključivo na vrstu Gryllus assimilis te ne predstavlja apsolutne vrijednosti već se isključivo odnosi na vagane jedinke.