Hermetia illucens Larva crne vojničke muhe

Visokokvalitetna hrana za insektivorne i omnivorne vrste. Sadrži visoku koncentraciju bjelančevine potrebne za rast i razvoj životinja koji se drže kao ljubimci, te visoki postotak masti koji osigurava visoku razinu energije. Sadrži visoku koncentraciju laurinske kiseline poznate po svojim antimikrobnim svojstvima i kokcidiostatskom djelovanju.


Larva crne vojničke muhe (BSFL – Black Soldier Fly Larva) poznata je pod različitim imenima – Phoenix worm©, Calciworm©, Popworm©. Veličina larve varira o životnoj dobi i iznosi od 1.8 do 28 mm.

Predstavljaju visokokvalitetnu hranu za sve insektivorne i omnivorne vrste. Sadrže visoku koncentraciju bjelančevine potrebne za rast i razvoj životinja koji se drže kao ljubimci, te visoki postotak masti koji osigurava visoku razinu energije.

Larve  crne vojničke muhe smatraju se potencijalnim izvorom bioaktivnih tvari, poput antimikrobnih peptida (AMP), široke skupine malih kationskih molekula koje se trenutno istražuju kao moguća alternativa konvencionalnim antibioticima i konzervansima. Odrasle jedinke ne grizu i ne bodu  te nisu opisane kao vektor bilo koje specifične bolesti.

BSF larve sadrže visoku koncentraciju laurinske kiseline poznate po svojim antimikrobnim svojstvima i kokcidiostatskom djelovanju.

Uzgoj larvi se odvija u strogo kontroliranim uvjetima.

Larve su hranjene specijalno dizajniranom hranom koja zadovoljava sve nutritivne potrebe te im omogućava iznimno kvalitetan rast i razvoj.

Tako uzgojena larva predstavlja visokokvalitetnu hranu za vašeg ljubimca.

Kemijski sastav (u suhoj tvari) *
Bjelančevine ukupne 49,0%
Metionin 0,5%
Lizin 1,9%
Masti ukupno 30,0%
Laurinska 32,0%
Palmitinska 15,0%
Oleinska 16,0%
Linolna 20,0%
Pepeo ukupni (ukupni minerali) 6,5%
Kalcij 1,64%
Fosfor 0,84%
Sirova vlaknina 6,0%
* Analize obavljene u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu / Hrvatskim veterinarskim institutom


Često postavljana pitanja

Larve nisu iste boje, trebam li se zabrinuti?

Ne. Životni ciklus BSF larve sastoji se od nekoliko faza kroz koje mijenjaju boju. Na početku životnog ciklusa BSFL je bijele boje, te se odrastanjem mijenja sve do crne. U tom stadiju počinje migrirati u potrazi za suhim mjestom.

Neke od larvi su nepomične, jesu li uginule?

Prije nego što larvu proglasite uginulom pokušajte je ugrijati. Naime, insekti su ektotermalni organizmi što znači da nemaju stalnu tjelesnu temperaturu već ona ovisi o temperaturi okoline. Posljedica toga je da larva na nižim temperaturama smanjuje svoju aktivnost i prelazi u stanje mirovanja sve dok se okolna temperatura ne poveća.

Na kojoj temperaturi trebam čuvati larve?

Ako ostavite larve na sobnoj temperaturi one neće uginuti. No, ta temperatura će ubrzati njihov metabolizam i njihov razvoj do stadija muhe će se ubrzati. Idealna temperatura za čuvanje larvi je između 10 i 15°C. Naime, na toj temperaturi larve će usporiti svoj metabolizam bez opasnosti da uginu.

Smijem li larve čuvati u frižideru?

Ne. Larve dobro podnose više temperature no izlaganje niskim temperaturama mogu samo kratkotrajno izdržati.

Larve su se pretvorile u muhe, što sad?

Ništa. Ukoliko vam je muha pobjegla u stanu ne brinite. Životni ciklus muhe je kratak, maksimalno 8 dana i naći ćete je kad-tad. BSF većinu života umjesto u letu provodi u mirovanju i kao takva odlična je prilika za vježbanje lovnih vještina vašeg ljubimca.

Primijetio sam neprobavljene larve u izmetu, što se dogodilo?

Ponekad životinje progutaju plijen bez žvakanja što onemogućava probavljanje BSF larve. Ukoliko imate ljubimca koji nema zube (npr. žaba) potrebno je larvu prije davanja ljubimcu probušiti iglom ili zarezati nožem.