Belgijski istraživači koriste masti iz insekata kao zamjenu za maslac

Objavljeno: 19.02.2020

Belgijski istraživači koriste masti iz insekata kao zamjenu za maslac

Znanstvenici sa sveučilišta Ghent pripremili su tri gotovo identične verzije vafla, kolača i keksa te ih poslužili pred 344 sudionika u slijepom testu okusa. Većina sudionika istraživanja koji su probali deserte napravljene od masti larvi crne vojničke muhe nisu bili odbijeni okusom, teksturom ili izgledom.

Ako pitate uzgajivače gmazova, larve crne vojničke muhe (Hermetia illucens) jedan su od najboljih insekata za hranjenje bradatih agama, kameleona, gekona i drugih hladnokrvnih kućnih ljubimaca. Sadrže veliku količinu hranjivih sastojaka, a mogu se i pohraniti nekoliko tjedana u hladnjaku.

Vrtlari i farmeri pohvalili su larve zbog onoga što su voljne jesti - lešine, smeće, stajski gnoj i plijesni. Ta sklonost pomaže im u smanjenju otpada i suzbijanju štetočina; nakon brze obrade gnojnice, ostaci larvi mogu se upotrijebiti kao kompost ili preraditi u hranu za životinje.

Sada je i skupina istraživača sa sveučilišta u Belgiji sugerirala da bi te iste larve insekata mogle biti prilično dobra zamjena za maslac u pecivima.

Znanstvenici sa sveučilišta Ghent pripremili su tri gotovo identične verzije vafla, kolača i keksa te ih poslužili pred 344 sudionika u slijepom testu okusa. Za svaki primjerak pripremljene su tri inačice - „normalna“ verzija napravljena s maslacem; zatim inačica u kojoj je 25% maslaca zamijenjeno s mastima larve crne vojničke muhe te inačica napravljena od 50% maslaca i 50% masti od insekata. Sudionici studije bili su unaprijed obaviješteni da bi uzorci koje su odabrali "mogli su sadržavati sastojak insekata."

Prema rezultatima, koji su objavljeni u časopisu Food Quality and Preference, većina sudionika uopće nije bila odbijena okusom, teksturom ili izgledom keksa i kolača napravljenih od 25% masti insekata.

Pojedinci koji su jeli vafle također su dali pozitivne komentare o sve tri verzije, uključujući kombinaciju sa 50%-50% maslaca i masti insekata. (Istraživači su u prethodnim istraživanjima primijetili da je upotreba više od 50% masti insekata "vidljivo utjecala na osjetilna svojstva uzoraka.")

"Masti insekata su različite vrste masti nego maslac" izjavila je istraživačica Daylan Tzompa-Sosa, "Masnoća insekata sadrži laurinsku kiselinu koja je probavljivija od maslaca. Osim toga, laurinska kiselina ima antibakterijski, antimikrobni i antimikotski učinak. To znači da je u stanju ukloniti različite bezopasne viruse, bakterije ili gljivice u tijelu što omogućava pozitivan učinak na zdravlje."

Tzompa-Sosa već nekoliko godina istražuje održivost masti insekata kao zamjene za maslac, margarin i druge jestivih masti. Godine 2016. bila je dio tima na Wageningen University and Research Center u Nizozemskoj koji je masnoću iz crva brašnara pretvorio u ulje koje je bilo slično kombinaciji ulja iz uljane repice i soje.

Iako se rezultati slijepih testova okusa izgledaju obećavajuće, još je prerano za zamjenu masnoća. "Trenutačno je, zbog proizvodnje u malim razmjerima, cijena previsoka" rekao je istraživač sa sveučilišta Ghent Joachim Schouteten.

Pročitaj više...