U Danskoj se otvara najveća farma insekata u sjevernoj Europi

Objavljeno: 19.12.2023

U Danskoj se otvara najveća farma insekata u sjevernoj Europi

Enorm Biofactory otvorio je u Danskoj najveću farmu insekata u sjevernoj Europi. Farma u Hvirringu prostire se na 22.000 kvadratnih metara i na njoj će se uzgajati larve crne vojničke muhe (BSFL) koja će se prerađivati u proteinsko brašno i ulje.

Tvornica je još u fazi razvoja, ali već sada može proizvesti 1.500 kilograma larvi crne vojničke muhe dnevno. Plan je proizvoditi više od 10.000 tona brašna od larvi crne vojničke muhe godišnje. Farma se prostire na 22.000 četvornih metara i može preraditi 100 metričkih tona larvi dnevno.

Veći dio tehnologije instalirane u Enorm Biofactory isporučila je tvrtka Better Insect Solutions, podružnica Big Dutchman grupe koja je specijalizirana za cjelovita rješenja za uzgoj insekata.

Better Insect Solutions osigurao je klimatske sustave za uzgoj, opremu za čišćenje zraka i povrat topline, sustav tekućeg hranjenja i uzgojne kutije za ličinke. U projekt je ukupno uloženo oko 70 milijuna eura.

Enorm Biofactory na farmi uzgaja larve crne vojničke muhe (BSFL) koje se nakon otprilike 17 dana uzgojnog ciklusa prerađuju u proteinsko brašno i ulje koji su već pokazali obećavajuće rezultate u uzgoju svinja i peradi. Kao glavni izvor hrane za larve koristiti će se nusproizvodi iz regionalne prehrambene industrije.

Kukci su višestruko održiviji od tradicionalnih farmskih životinja i proteini u brašnu od kukaca mogu zamijeniti visoko probavljive proteine animalnog porijekla poput ribljeg brašna. Putem nusproizvoda iz lokalne prehrambene industrije Enorm Biofactory prerađuje proizvode niske vrijednosti u proteine visoke vrijednosti kojima nastoji zamijeniti proteine iz uvoza.

Za sada je protein iz kukaca proizveden u Enorm Biofactory odobren od strane EU-a za korištenje kao hrana za ribe, a u Enormu se nadaju da neće proći još dugo prije nego im se dopusti prodaja hrane od kukaca danskim uzgajivačima pilića i svinja.