Jačanje usjeva ostacima egzoskeleta crne vojničke muhe

Objavljeno: 24.08.2023

Jačanje usjeva ostacima egzoskeleta crne vojničke muhe

Prema istraživanjima dopunjavanje tla odbačenim egzoskeletom insekata može rezultirati povećanjem biomase biljaka i broja cvjetova, povećanom proizvodnjom sjemena i privlačenjem oprašivača te jačanjem otpornosti na napade insekata biljojeda.

Tijekom svog života biljke su u stalnoj interakciji s insektima i mikrobima iznad i ispod zemlje. Eksuvija (ostaci egzoskeleta insekata nakon presvlačenja) je bogata hitinom, prirodnom biomolekulom koja može potaknuti rast korisnih mikroorganizama poput rizobakterija, kao i potencijalno ojačati obranu biljke od insekata.

Istraživanje objavljeno u časopisu Agriculture, Ecosystems & Environment otkrilo je da dodavanje eksuvije crne vojničke muhe u tlo pozitivno utječe na reprodukciju biljaka.

Voditeljica istraživanja, Katherine Barragán-Fonseca s Wageningen University & Research, i njezin tim umiješali su eksuviju crne vojničke muhe u tlo zasađeno sjemenkama crne gorušice Brassica nigra - jednogodišnjom biljkom sličnoj poljskoj gorušici i važnim izvorom povrća i ulja.

Nakon trotjednog eksperimenta  biljke uzgojene na tlu s dodatkom eksuvije bile su značajno više od biljaka uzgojenih na tlu bez dodane eksuvije, a izdvajale su se znatno većom širinom i duljinom lišća od kontrolnih biljaka.

Biljke uzgojene u tlu natopljenom eksuvijom proizvele su više sjemena i cvjetova što je znak da su mogle uložiti više resursa u reproduktivna tkiva. Također, tretirane biljke su češće posjećivali kukci oprašivači, poput cvjetnih muha i medonosnih pčela. Tijekom svakog posjeta, oprašivači su posjetili više cvjetova nego na kontrolnim biljkama.

Oprašivači nisu jedini insekti koje privlači crna gorušica. Biljojedi, poput gusjenica leptira kupusara Pieris brassicae, često se hrane lišćem crne gorušice. No, istraživači su otkrili da su biljke tretirane eksuvijom crne vojničke muhe uspjele zadržati svoju veličinu i veću proizvodnju sjemena usprkos napadu gusjenica što sugerira da su se biljke bolje odupirale napadačima.

Upotreba eksuvije pogodovala je međusobnom povezivanju biljaka i oprašivača — interakciji između različitih vrsta koje su dovele do pozitivnih učinaka u razvoju biljaka čak i tijekom napada biljojeda.

Nakon pet tjedana, znanstvenici su pronašli manje lisnih uši Brevicoryne brassicae na biljkama koje su uzgajane u tlu s dodacima, te nisu primijetili značajnu promjenu u zajednici oprašivača što povećava potencijal eksuvije kao biognojiva.