Crna Smrča – prvo hrvatsko i europsko pivo od cvrčaka

Objavljeno: 06.10.2021

Crna Smrča – prvo hrvatsko i europsko pivo od cvrčaka

Crna Smrča je prvo europsko, odnosno hrvatsko pivo od cvrčaka. Ime je dobila po antologijskoj pjesmi hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora “Cvrčak i rezultat je jednogodišnje suradnje Insektarija i Wining Eleven Brewery

Neobično nam je zadovoljstvo objaviti da smo, u suradnji s kolegama iz Winning Eleven Brewery, pred uspješnim dovršetkom jednogodišnjeg projekta u kojem samo radili na izradi piva sa dodatkom brašna od cvrčka.

Kao rezultat te suradnje možemo vam predstaviti pivo od cvrčka – Crna Smrča. Koliko je nama poznato Crna Smrča je prvo europsko/hrvatsko pivo s dodatkom brašna od cvrčka, a ime je dobila po antologijskoj pjesmi hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora “Cvrčak” – „..i cvrči cvrči cvrčak na čvoru srne smrče..”.

Zadnjih šest godina promoviramo potencijal jestivih insekata kao izvora animalnog proteina u ljudskoj prehrani. U tom nastojanju, a kako bi pokazali svestranost tog potencijala, odlučili smo pokušati napraviti nešto što ne bi bilo prezentirano kao hrana i pivo se pokazalo idealnim za to.

Naime, dugogodišnja praksa pokazala je da ljudi nerijetko odbijaju hranu koja sadrži insekte i pivo se pokazalo punim pogotkom – ne sjećamo se da je itko odbio kušati pivo od cvrčka.

Također, zbog same tehnologije uzgoja cijena kilograma proteina od cvrčka teško da će ikada biti konkurentna cijeni kilograma proteina iz crva brašnara ili crne vojničke muhe pa mislimo da će svoj put do tržišta cvrčak pronaći isključivo u proizvodima poput piva.

U projektu smo se suočili s nekoliko izazova. Jedan od najvećih izazova bio je kako smanjiti udio masti u cvrčku jer mast u tehnologiji proizvodnje piva nije poželjna. Kako se u Insektariju bavimo i optimiziranjem hrane za insekte s kojom možemo nutritivno modulirati same insekte, problem smo riješili proizvodnjom posebne hrane iz koje smo uklonili veći dio masnoće.

Također, uspjeli smo iskoristiti ječmeni slad koji je jedan od nusprodukata pivarske industrije te smo ga ugradili u našu hranu za insekte. Naravno, kako bi izbjegli križnu reakciju ne koristimo ječmeni slad koji je upotrebljavan za proizvodnju piva kojem je dodano brašno od cvrčka.

Odziv na pivo je toliko nevjerojatan tako da trenutno radimo “liste čekanja” za sve one koji žele kušati Crnu Smrču jer sve što proizvedemo nestaje u istom danu. Fascinirala nas je još činjenica – tko god je kušao Crnu Smrču prvo što je nakon kušanja izjavio bilo je da se u pivu ne osjeti okus insekata. Na naše pitanje da definiraju taj “okus insekata” za sada nismo dobili odgovor.

Nažalost, trenutna pravna regulativa u Republici Hrvatskoj ne dozvoljava stavljanje na tržište takvog proizvoda. Međutim, zbog dvije stvari 2021. godinu smatramo prijelomnom kada su u pitanju jestivi insekti i njihov plasman na tržište.

Prva je da je Europska komisija prihvatila znanstveno mišljenje u kojem je EFSA (European Food Safety Agency) potvrdila da konzumacija dehidriranih, smrznutih i mljevenih crva brašnara, cvrčaka (za sada samo Acheta domesticus) i skakavaca nije štetna za ljudsko zdravlje.

Druga je odluka Europske komisije kojom se odobrava uporaba prerađenih životinjskih bjelančevina dobivenih od insekata (PAP od insekata) u hrani za perad i svinje – što smatramo svladavanjem zadnje prepreke koja je stajala na putu jestivih insekata do našeg stola.

S obzirom na sve navedeno očekujemo promjenu zakonskog okvira i vjerujemo da će naše pivo Crna Smrča do kraja 2022. godine biti dostupno na tržištu. 

Hrvatski proizvod: Prvi u Europi napravili smo pivo od cvrčaka

Testirali smo proizvod domaće tvrtke Insektarij: ‘Prvi u Europi proizveli smo pivo od cvrčaka‘

Croatian insects beer

Pročitaj više...