Crvi na meniju: EU odobrila prvi protein insekta za prehranu ljudi

Objavljeno: 05.05.2021

Crvi na meniju: EU odobrila prvi protein insekta za prehranu ljudi

Dehidrirani crv brašnar Tenebrio Molitor ušao je u povijest kao prvi insekt koji je u Europskoj uniji odobren kao nova hrana, objavila je Europska komisija u priopćenju za javnost.

Nova hrana je ona hrana koja se u Europskoj uniji nije konzumirala u značajnoj mjeri prije svibnja 1997. Odluka je donijeta  nakon pozitivne ocjene sigurnosti Europske agencije za sigurnost hrane objavljene početkom ove godine. 

Europska komisija izjavila je kako očekuje konačno formalno odobrenje u idućim tjednima nakon čega će se dehidrirani crvi brašnari moći prodavati u 27 država članica. Prilikom korištenja u prehrambenim proizvodima crvi će se morati jasno označavati, osobito kako bi se upozorilo ljude koji mogu biti alergični.

Oko 11 drugih vrsta insekata još čeka na ocjenu sigurnosti hrane. "Na potrošačima je da odluče žele li jesti insekte ili ne", izjavila je Europska komisija: "Korištenje insekata kao zamjenskog izvora proteina nije novost.“

Ÿnsect, francuski agro tech startup osnovan 2011. godine, patentirao svoj postupak uzgoja i prerade cvra brašnara. Od svog osnutka i pokretanja proizvodnje proteina iz insekata od globalnih investitora prikupili su 425 milijuna dolara. 

Trenutno je u izgradnji njihova najveća svjetska vertikalna farma insekata koja u atmosferu neće ispuštati emisije ugljičnog dioksida. Farma je smještena u Amiensu (Francuska) i kapacitet joj je procijenjen je na 100 000 tona proizvoda od insekata godišnje.