Doprinos larvi kućnih muha cjelovitoj i održivoj prehrani

Objavljeno: 07.11.2020

Doprinos larvi kućnih muha cjelovitoj i održivoj prehrani

Opsežno istraživanje Schothorst Feed Research pokazuje da su larve kućnih muha održivi izvor proteina u cjelovitoj prehrani kokoši nesilica koji u potpunosti može zamijeniti soju.

Ako se uzgoj larvi može povećati i primijeniti na farmama nesilica, larve će biti cjenovno konkurentne sojinom brašnu. Trenutno zakonodavstvo EU-a ograničava upotrebu larvi za perad, ali to će se vjerojatno promijeniti u budućnosti.

Rastuća potražnja za proteinom u hrani za ljude i životinje

Tijekom slijedećih nekoliko desetljeća svjetska potražnja za proteinima u hrani za ljude i životinje povećat će se za 1,3-1,5% godišnje. Do 2030. godine ukupna ljudska populacija narast će na više od 8 milijardi ljudi, istovremeno se u zemljama u razvoju očekuje porast potrošnje mesa po glavi stanovnika.

Alternativa proteinu iz soje u hrani

Glavni izvor proteina u hrani za životinje je soja koja se uglavnom proizvodi u Sjevernoj i Južnoj Americi. Iz nekoliko razloga - manje genetski modificirane soje, manje krčenja šuma, više kružne poljoprivrede - kreatori politike EU-a i industrija hrane za životinje usredotočeni su na smanjenje uvoza soje.

Mesni obrok - Jedna od alternativa mogao bi biti mesni obrok. No, zbog TSE (transmisivna spužvasta encefalopatija) 1980-ih, EU je zabranio upotrebu ove vrste proizvoda u hrani za životinje.

Riblji obrok - Upotreba ribljeg brašna kao visokokvalitetnog izvora proteina ograničena je kako bi se izbjegao prekomjerni ulov ribe.

Obrok od insekata - Insekti se smatraju alternativom s velikim potencijalom jer proizvodnja insekata zahtijeva ograničene količine vode i zemlje te mogu dodatno podići vrijednost nusproizvodima male vrijednosti.

Ekološke i prehrambene dobrobiti od insekata

Uzgoj insekata može organski otpad transformirati u animalne proteine visoke hranjive kvalitete. Insekti emitiraju relativno male količine stakleničkih plinova i, na kraju, ali ne najmanje važno, insekti imaju visoku hranjivu vrijednost zasnovanu na aminokiselina.

Ekonomska isplativost insekata

Rentabilnost proizvodnje insekata određena je njihovom hranjivom vrijednošću i proizvodnim troškovima. Troškovi proizvodnje moraju, naravno, biti niži od hranjivih vrijednosti. Na prehrambenu vrijednost može utjecati hrana za insekte i odabir vrste insekata.

Hranjiva i ekonomska vrijednost insekata u hrani za perad i svinje

Insekti nude visoku hranjivu i ekonomsku vrijednost u hrani za ribe i kućne ljubimce. U tim proizvodima insekti mogu zamijeniti riblje brašno. Uzorak aminokiselina oba proizvoda vrlo je sličan. Međutim, ekonomska vrijednost insekata u hrani za perad i svinje mnogo je niža. U tim proizvodima insekti bi se mogli koristiti za djelomičnu zamjenu soje, masti i sintetskih aminokiselina.

 

Pročitaj više...