EFSA – dehidrirane larve Tenebrio molitor (crva brašnara) nisu štetne za ljudsku konzumaciju

Objavljeno: 19.01.2021

EFSA – dehidrirane larve Tenebrio molitor (crva brašnara) nisu štetne za ljudsku konzumaciju

Dosadašnja serija znanstvenih mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o novoj hrani upotpunjena je prvom dovršenom procjenom prehrambenog proizvoda koji potječe od insekata. Nakon potpune znanstvene procjene EFSA je zaključila da dehidrirane larve Tenebrio molitor (crv brašnar) nisu štetne za ljudsku konzumaciju.

EFSA-ine znanstvene procjene sigurnosti poput Safety of dried yellow mealworm (Tenebrio molitor larva) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 nužan su i ključan korak u regulaciji nove hrane jer temeljem njih Europska komisija donosi odluke kojima se proizvodi odobravaju za europsko tržište.

Otkad je Uredba o Novoj hrani stupila na snagu 1. siječnja 2018., EFSA je zaprimila velik broj zahtijeva koji pokrivaju širok spektar novih i tradicionalnih izvora hrane. Zahtjevi su uključivali biljne proizvode, hranu na bazi algi, neautohtono voće te proizvode iz jestivih insekata.

Dr. Helle Knutsen, molekularni biolog i toksikolog, članica je stručnog odbora EFSA-e za prehranu i predsjednica EFSA-ine radne skupine za novu hranu, izjavila je: “Podnesci za primjenu nove hrane toliko su raznoliki da su nam potrebne razne vrste znanstvenih ekspertiza kojima bi smo ih procijenili: nutricionizam, toksikologija, kemija, mikrobiologija,.. Sastav radne skupine odražava tu raznovrsnost i naši znanstvenici čine iskusnu multidisciplinarnu skupinu.“

Procjena jestivih insekata

Ermolaos Ververis, kemičar i prehrambeni znanstvenik, koordinirao je prvo usvojeno mišljenje o insektima kao novoj hrani. Izjavio je: “ Insekti su složeni organizmi, što predstavlja izazov karakteriziranja sastava prehrambenih proizvoda koji potječu od insekata. S obzirom na to da se konzumira cijeli insekt najvažnije je razumijevanje njihove mikrobiologije.“

Različiti proizvodi koji potječu od insekata najavljuju se kao novi izvor proteina u ljudskoj prehrani. „Iako se stvarna razina proteina može precijeniti zbog nazočnosti hitina, glavne komponente egzoskeleta insekata, proizvodi iz insekata mogu sadržavati puno proteina. Zabrinjavajuće je da su mnoge alergije vezane uz hranu povezane s proteinima pa procjenjujemo bi li konzumacija insekata mogla potaknuti bilo kakve alergijske reakcije.

One mogu biti uzrokovane preosjetljivošću pojedinaca na proteine insekata, unakrsnom reaktivnošću s drugim alergenima ili rezidualnim alergenima iz hrane za insekte, npr. gluten. To je izazovan posao jer se kvaliteta i dostupnost podataka razlikuju, a sami insekti obiluju raznolikošću među vrstama.“

Osim znanstvene procjene rizika upotreba insekata u hrani dovela je do velikog interesa javnosti i medija pa su EFSA-ine znanstvene procjene ključne za donositelja odluka (Europska komisija) koji će odlučiti hoće li odobriti ove proizvode prije nego što se stave na tržište EU.

Giovanni Sogari, sociolog i istraživač sa Sveučilišta u Parmi, izjavio je: „Postoje kognitivni razlozi proizašli iz naših socijalnih i kulturnih iskustava, takozvani „bljak faktor“ koji mnogim Europljanima djeluje odbojno na samu pomisao da konzumiraju insekte. S vremenom i izloženošću takvi se stavovi mogu promijeniti.“

Mario Mazzocchi, ekonomist i profesor sa Sveučilišta u Bologni, rekao je: „Jasne su ekološke i ekonomske koristi ako tradicionalne izvore animalnih proteina zamijenite onima koji zahtijevaju manje hrane, proizvode manje otpada i rezultiraju manjim emisijama stakleničkih plinova. Niži troškovi i cijene mogli bi poboljšati sigurnost hrane, a nova će potražnja otvoriti i ekonomske mogućnosti što bi moglo utjecati i na postojeće sektore. "

EFSA-ini znanstvenici nastavit će procjenjivati brojne primjere nove hrane, a donositelji odluka u Bruxellesu utvrdit će trebaju li biti dopušteni na europskom tanjuru. U konačnici, potrošači mogu pouzdano odabrati što će jesti znajući da je njegova sigurnost temeljito provjerena.

Pročitaj više...