Flying Spark: Protein iz mediteranske voćne mušice privlači azijska ulaganja

Objavljeno: 03.02.2020

Flying Spark: Protein iz mediteranske voćne mušice privlači azijska ulaganja

Izraelski start-up Flying Spark kaže da će partnerstvo s Thai Union, najvećim svjetskim proizvođačem konzerviranih proizvoda od tune, pomoći u smanjenju troškova i povećanju proizvodnje proteina iz larvi mediteranske voćne mušice.

Zbog njihove male ovisnosti o prirodnim resursima i smanjene emisije ugljika insekti privlače pažnju na tržištu alternativnih proteina. Iako još uvijek relativno malo tržište, hrana koja se temelji na insektima počinje dobivati na privlačnosti - posebno u kategoriji grickalica.

Izraelski start-up Flying Spark putem partnerstva s proizvođačima hrane  želi povećati zahtjeve potrošača za održivim proteinima iz jestivih insekata. Njegova B2B ponuda visoko proteinskih sastojaka, proizvedenih od larvi mediteranske voćne mušice, može se koristiti u rasponu od slatkih i slanih pekarskih proizvoda do proteinske hrane za sportaše.

Isplativost i hranjiva vrijednost

Start-up proizvodi proteinski prah, bez okusa i mirisa (topiv i netopiv u vodi), i ulje napravljeno od 100% larvi voćnih mušica. Njihov se protein može koristiti za razvoj zamjenskog mesa, poput imitacije ribe, piletine i govedine.

S obzirom na troškove proizvodnje, larva je trenutno najpristupačniji životinjski protein koji je dostupan, tvrdi start-up. To je zato što larve imaju vrlo učinkovitu iskoristivost hrane (1:1), što znači da se ekvivalent krave može uzgojiti na samo jednom kvadratnom metru prostora u razdoblju od mjesec dana što radikalno smanjuje troškove po kilogramu proteina.

S prehrambenog stajališta, proteinski prah Flying Spark-a sastoji se od 70% proteina, 12% minerala, 7% vlakana, 7% masti i 4% vode. "U osnovi, dobivate sve što je dobro iz životinjskog izvora proteina bez loših stvari.", kaže Karen Kles suosnivačica Flying Spark-a "Prah ne sadrži kolesterol i njegova proizvodnja ima prilično mali utjecaj na okoliš".

Klimatski prijateljski protein animalnog porijekla

U Flaying Sparku, usred buma hrane biljnog porijekla, ne bježe od činjenice da su njihovi proizvodi od insekata upravo to: insekti.

"Ideja je proizvesti održiv izvor animalnog proteina koji je vrlo probavljiv za ljudsko tijelo.", kaže dr. Constantin Grach, entomolog iz Flying Sparka, "Ljudi su mesožderi. To je naša fiziologija. To nije nešto što bi se trebalo promijeniti."

Dr. Grach predložio je pitanje: "Kakve proteine trebaju konzumirati potrošači i kakav utjecaj ti proteini imaju na okoliš?"

U usporedbi sa stokom proizvodnja insekata je, naravno, mnogo ugodnija za okoliš. Proizvodi od larvi voćnih mušica generiraju malu emisiju stakleničkih plinova, ne koriste gotovo nikakvu vodu, zahtijevaju zanemarivu upotrebu obradivog zemljišta i stvaraju minimalan otpad.

Pročitaj više...