Francuska tvrtka za uzgoj insekata - Ÿnsect prikupila je 425 milijuna dolara investicija

Objavljeno: 09.10.2020

Francuska tvrtka za uzgoj insekata - Ÿnsect prikupila je 425 milijuna dolara investicija

Ÿnsect, francuski agro tech startup osnovan 2011. godine, zatvorio je svoj krug financiranja serije C s 372 milijuna dolara ulaganja. Od svog osnutka i pokretanja proizvodnje proteina iz insekata tvrtka je od globalnih investitora prikupila 425 milijuna dolara.

Ÿnsect je izvijestio da je iznos financiranja iz serije C "najveći iznos koji je ikad prikupio neamerički agro tech biznis". "Naša ambicija je revolucija u prehrambenom lancu koja doslovno polazi od osnova: insekata i tla", rekao je Antoine Hubert, suosnivač, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Ÿnsect. “To se tiče svih nas, bilo da smo ljubitelji mesa ili vegetarijanci, jer se tako hrane naše biljke i životinje.“

„Ÿnsect nije samo uzgoj insekata; s klimatskim promjenama i sve većim brojem stanovništva u svijetu, moramo proizvoditi više hrane s manje dostupne zemlje i manje resursa kako ne bismo krčili šume i praznili oceane ", nastavio je. "Vjerujemo da Ÿnsect može igrati ključnu ulogu u ovom globalnom rješenju."

Tvrtka koristi 98% manje zemlje od tradicionalne proizvodnje proteina, što značajno smanjuje ugljični otisak i povećava biološku raznolikost te tvrtka u svom poslovanju ne stvara otpad.

U Ÿnsectu navode da će prikupljene investicije pomoći tvrtki da dovrši izgradnju najveće svjetske vertikalne farme insekata smještene u sjevernom Parizu. Ujedno, to će biti prva farma koja neće ispuštati emisije ugljičnog dioksida u atmosferu. Tvrtka će također koristiti ulaganja za razvoj svojih linija proizvoda i širenje u Sjevernu Ameriku.

Ÿnsect je patentirao svoj postupak za uzgoj i preradu Tenebrio Molitora (crva brašnara) u niz visoko probavljivih, održivih proteina te proizvoda od gnojiva.

Vertikalna farma insekata smještena je u Amiensu (Francuska) i započet će s radom početkom 2022. godine s kapacitetom za proizvodnju 100 000 tona proizvoda od insekata godišnje. Postrojenje će izravno i neizravno stvoriti oko 500 radnih mjesta.

Pročitaj više...