Genom crva brašnara - obećavajući potencijal održivog izvora animalnih proteina

Objavljeno: 02.09.2020

Genom crva brašnara - obećavajući potencijal održivog izvora animalnih proteina

Ovaj prikaz genoma predstavlja važan izvor podataka za razumijevanje biologije crva brašnara T. molitor kao izvora alternativnih i održivih proteina za rastuću ljudsku populaciju suočenu s klimatskim promjenama

Visok udio proteina i relativno lak uzgoj su crve brašnare Tenebrio molitor učinili popularnom namirnicom na tržištu hrane za egzotične kućne ljubimce. U novije vrijeme pokazalo se da su crvi brašnari prikladan dodatak prehrani u akvakulturi i peradarstvu.

Istraživači sa državnog sveučilišta Indiana University–Purdue University Indianapolis i tvrtke za uzgoj insekata Beta Hatch Inc,  u časopisu Journal of Insects as Food and Feed, objavili su znanstveno istraživanje koje pokazuje da  Tenebrio molitor ima „obećavajući potencijal kao alternativni izvor životinjskih proteina".

Ovo istraživanje predstavlja prikaz genoma crva brašnara Tenebrio Molitor veličine 312 Mb sastavljenog uporabom 10x Genomics linked-read tehnologije, a  rezultat je istraživačkih napora za optimizaciju crva brašnara za masovnu proizvodnju i konzumaciju.

Pročitaj više...