Hrana od insekata 'bolja za kućne ljubimce nego vrhunski odrezak'

Objavljeno: 07.02.2020

Hrana od insekata 'bolja za kućne ljubimce nego vrhunski odrezak'

Veterinari savjetuju vlasnike kućnih ljubimaca da hrane svoje pse i mačke hranom obogaćenom jestivim insektima. Britanska veterinarska asocijacija (British Veterinary Association - BVA) tvrdi kako bi neke hrane na bazi jestivih insekata za kućne ljubimce mogle biti bolje od odreska.

Veterinari kod nekih ljubitelja kućnih ljubimaca očekuju otpor, no ankete sugeriraju da bi mnogi prihvatili hranu koja se bazira na insektima. Zagovornici tvrde da protein iz insekata donosi ekološku alternativu tradicionalnoj hrani za kućne ljubimce.

Simon Doherty, predsjednik BVA-e, izjavio je: "Postoji zaista uzbudljiva budućnost upotrebe proteina insekata u hrani za životinje. To je fantastična prilika – gledati na insekte kao alternativne izvore nekih hranjivih sastojaka koje koristimo u prehrani za kućne ljubimce.“

Jestivi insekti se već naveliko koriste kao hrana u ribnjacima i na peradarskim farmama, a neke tvrtke u Velikoj Britaniji prodaju hranu za kućne ljubimce koja sadrži do 40% proteina jestivih insekata.

Simon Doherty naglasio je da se protein insekata može posebno svidjeti vegetarijanskim vlasnicima mačaka. Naime, mačkama je neophodna esencijalna aminokiselina zvana taurin - koja se nalazi u mesu, ribama i insektima. "I dalje biste ubijali insekte, ali neki će vegetarijanci smatrati da je to prihvatljivije od ubijanja krava ili pilića" nadodao je.

Koje su prednosti proteina od insekata?

Insekti uzgojeni na farma obično se uzgajaju na otpadu od ljudske hrane. Protix, najveća svjetska farma insekata iz Nizozemske, procjenjuje da hrana koja se temelji na insektima koristi svega 2% zemlje i 4% vode po kilogramu proteina u odnosu na kilogram proteina dobiven iz farmskog uzgoja stoke.

U Protix-u tvrde da na dvadeset kvadratnih metara prostora mogu uzgojiti 1 tonu insekata u 14 dana. Također, insekti ne trebaju gnojivo ili pesticide te proizvode vrlo male emisije stakleničkih plinova.

U BVA tvrde da bi upotreba insekata u hrani za kućne ljubimce omogućila da se zalihe iznutrica - kao što su srce i pluća - izvoze u Istočnu Aziju gdje za njima postoji velika potražnja.

Osnivač Protixa, Kees Aarts, rekao je: "Zagrijavamo atmosferu i trošimo obradivu zemlju ne bi li nahranili rastuću populaciju kojoj treba protein. Moramo učiniti nešto drugačije - a insekti su dio rješenja."

Procjenjuje se da kućni ljubimci globalno konzumiraju do 20% od svjetske proizvodnje mesa, dok u BVA smatraju da je postotak nešto niži i da iznosi oko 12%.

Kolika je cijena hrane bazirane na insektima?

Hrana u Velikoj Britaniji na bazi insekata trenutno je skuplja od luksuznih marki hrane za kućne ljubimce i čak četiri puta omiljenija od standardnih marki.

U jednom od proizvođača, Yora, kažu je da je to zbog toga što su farme za insekte skupe za projektiranje i izgradnju, tehnologija je još uvijek u začecima, a konkurencija i količina proizvodnje su male.

Pročitaj više...