Hrana za pse od jestivih insekata po prvi puta na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva

Objavljeno: 04.06.2019

Hrana za pse od jestivih insekata po prvi puta na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva

Ekološki stručnjaci već dugo preporučuju jestive insekte kao relativno održiv izvor hrane koji bi mogao pomoći u okončanju gladi u svijetu i smanjivanju štetnog utjecaja proizvodnje mesa na okoliš. Jestivi insekti su hranjivi, sadrže proteine, masti, minerale i esencijalne aminokiseline, a životinje ih lako probavljaju.

Na globalnoj razini, oko 20% svjetske proizvodnje mesa i ribe koristi se za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Taj postotak će rasti s trendom da ih vlasnici hrane mesom predviđenim za ljudsku konzumaciju. Procjenjuje se da je hrana za kućne ljubimce odgovorna za četvrtinu utjecaja kojom proizvodnja mesa djeluje na okoliš u smislu korištenja obradivog zemljišta, vode, fosilnih goriva, fosfata i pesticida.

U novom proizvodu engleskog startupa Yora insekti sudjeluju s relativno visokih 40% proteina. Sušeni su, usitnjeni i pomiješani s zobi, krumpirom i "prirodnim biljnim pripravcima". Trenutna verzija dolazi u obliku osušenih peleta, iako u Yori kažu kako se nadaju da će tijekom godine lansirati i "vlažnu" verziju.

Insekti u Yorinoj psećoj hrani su larve crne vojničke muhe Hermetia illucens koje uzgaja tvrtka Protix u Eindhovenu u Nizozemskoj. Larve crne vojničke muhe mogu brzo i održivo pretvoriti bio otpad u tjelesnu masu. Trenutno su u SAD-u i Njemačkoj na tržištu dostupne različite hrane za pse od jestivih insekata, ali sadrže niži udio jestivih insekata.
 

Pročitaj više...