Istraživanja i financiranja uvode insekte kao održivi sastojak u hranu za kućne ljubimce

Objavljeno: 18.06.2019

Istraživanja i financiranja uvode insekte kao održivi sastojak u hranu za kućne ljubimce

U 2018. godini insekti su zauzeli prvo mjesto među svim sastojcima hrane za kućne ljubimce koji su traženi na PetfoodIndustry.com - više od drugih sastojaka poput krumpira, taurina (vezano uz problematiku raširene kardiomiopatije kod pasa) i CBD-a. Interes i usredotočenost na proteine iz insekata kao hranu za kućne ljubimce samo se ubrzao 2019. godine.

Rast dobavljača i tvrtki za proizvodnju hrane za kućne ljubimce na bazi insekata u EU

Propisi Europske unije već nekoliko godina dopuštaju uporabu proteina iz insekata u hrani za kućne ljubimce. U početku, to je potaknulo razvoj – naizgled eksperimente ili testiranje tržišta pseće hrane od strane tvrtki koje na tržištu već nude tradicionalne proizvode i proteine. Sada vidimo tvrtke u EU koje nude isključivo hranu za kućne ljubimce na bazi insekata: Yora, sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Entoma, sa sjedištem u Francuskoj i Danskoj.

Jedan od razloga zašto su se ove tvrtke za proizvodnju hrane za kućne ljubimce specijalizirale za takve proizvode je to što se lanac opskrbe insektima-proteinima u EU stalno razvija i raste, često podržan financiranjem dobavljača od strane trećih investitora koji očito znaju prepoznati „vruću“ kartu kada je vide:
 

  • AgFunder, investicijska skupina za hranu i poljoprivredu, izvijestila je da su dva dobavljača proteina insekata, Agriprotein (sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi) i Ynsect (sa sjedištem u Francuskoj),  u 2018. godini dobili rekordno najveći iznos sredstava prikupljenih od strane farmi insekata.
     
  • U priopćenju za javnost tvrtke Buhler Insect Technology Solutions (BITS) i Alfa Laval navodi se da je industrija jestivih insekata (uključujući i ljudsku hranu) izvijestila o ulaganjima od 300 milijuna USD u 2018.
     
  • Dokaz održivosti proteina iz insekata je i činjenica da je veliki, multinacionalni konglomerat Buhler, poznat po svojoj procesnoj opremi, istraživanjima i rješenjima, uložio puno truda u stvaranje partnerstva i izgradnju industrijskog postrojenja s dobavljačima proteina insekata Protix 2017.


Hoće li nova istraživanja prehrane kućnih ljubimaca pomoći popularizaciji insekata u SAD-u?

Na najvećem tržištu hrane za kućne ljubimce protein iz insekata još nije dopušten u hrani za kućne ljubimce. Barem ne u potpunoj i uravnoteženoj prehrani. Profilirali su se dodaci hrani na bazi insekata, ali do danas propisi i opskrbni lanci nisu bili dostupni za potpune hrane za kućne ljubimce.

To će se uskoro promijeniti. Formalna definicija u Službenoj publikaciji Udruge američkih dužnosnika za kontrolu hrane (AAFCO) - prvi i potreban korak za dobivanje regulatornog odobrenja – ubrzava se, barem za larve crne vojničke muhe (BSFL).

Odobrenje može ubrzati nedavno istraživanje koje pokazuje koristi koje protein insekata nudi kućnim ljubimcima. Pokusi u hranidbi pasa i mačaka hranom napravljenom od proteina ili ulja larvi crne vojničke muhe, u usporedbi s kontrolnim hranama napravljenim od tradicionalnih proteina, pokazali su snažno prihvaćanje i probavljivost hrane za kućne ljubimce.

Je li „bljak“ faktor zastrašujući za odvraćanje hrane za kućne ljubimce?

Zagovornici proteina iz insekata naglašavaju njegovu održivost, što će s vremenom, uz rast opskrbnog lanca također pridonijeti smanjenju troškova. To vodeće obilježje može privući i „millennials“, trenutno najveću populaciju posjednika kućnih ljubimaca, za koju je općenito vjerojatnije da će kupiti - čak i platiti više za - održivije proizvode.

Osim troškova, lanaca opskrbe i, barem u SAD-u, regulatornih izazova, najznačajniji argument koji se često čuje o proteinima iz insekata je "bljak" faktor. Na Zapadu je to činjenica koja se često navodi kao sredstvo odvraćanja od prihvaćanja proteina insekata u ljudskoj hrani.

No, to ne bi trebao biti problem s hranom za kućne ljubimce. Koliko god vlasnici kućnih ljubimaca humanizirali svoje kućne ljubimce, najvjerojatnije su vidjeli kako njihov pas ili mačka protjeruju i eventualno proždiru sve vrste insekata. Pogotovo za vlasnike koji vjeruju da bi njihovi kućni ljubimci trebali jesti “kao što bi to radili u divljini”. Što bi to moglo biti prikladnije od insekata?

Pročitaj više...