Jesti insekte? Zašto nije tako čudno kao što zvuči?

Objavljeno: 15.05.2019

Jesti insekte? Zašto nije tako čudno kao što zvuči?

Entomofagija, odnosno prehrana insektima, već je raširena u bezbroj zemalja širom svijeta i za to postoje dobri razlozi. No, prije nego stignemo do njih, upozoravajuća napomena – nisu svi insekti dobar obrok. Treba izbjegavati većinu živopisnih ili dlakavih insekata. Opće je pravilo da ga, ako vas kukac može povrijediti (peckanjem, grizenjem, širenjem bolesti,..) ne biste ga trebali jesti.

Čuli ste za urbanu legendu koja kaže da svatko od nas slučajno proguta osam pauka godišnje?  Ipak je riječ o legendi. Zapravo, broj paukova koji se nehotice konzumiraju godišnje jednak je nuli. No, kako bi ste se osjećali da namjerno pojedete nekoliko desetaka cvrčaka, pregršt termita ili stotine mrava?

Jestivi insekti bogati su hranjivim tvarima

Mnogi kukci bogati su proteinima i sadrže manje masnoće od govedine, svinjetine ili drugih tradicionalnih mesnih obroka. Kukci su također prepuni kalcija, željeza i cinka, te imaju manje ugljikohidrata nego većina uobičajenih izvora proteina. Dodajte na to i neke zdrave minerale, dobru dozu vlakana i morate priznati da su kukci, nutricionistički gledano, dobar izvor hranjivih tvari.

Konzumiranje insekata je ekološki prihvatljivo

Uzgoj farmskih životinja zauzima oko 60% svjetskog poljoprivrednog zemljišta i poznat je po emitiranju velikih količina stakleničkog plina metana. Također, u uzgoju krava, svinja, ovaca kao održivog proteina gubi se ogromna količina potencijalnih kalorija u hrani koje životinje konzumiraju. Povrh toga, zemljišta koja se koriste kao izvor biljne hrane za životinje ne mogu se koristiti za drugu namjenu. Jednostavnije rečeno, uzgoj stoke loš je za planetu. Insekti, s druge strane, zahtijevaju malo prostora i resursa a njihov uzgoj ne emitira značajne količine stakleničkih plinova.

Zbog ubijanja insekata nećete se osjećati loše

Čak i najosjetljivija osoba među nama vjerojatno je zgnječila jednog ili dva insekta u danu i vjerojatno nije izgubila mnogo sna zbog toga. Iako prirodna, ljudska konzumacija mesa još uvijek je teško uskladiva s mnogim životinjama; krave i pilići ipak mogu biti prilično slatki. Ali žohari ili crvi? Ne tako puno. Također, sigurno je pretpostaviti da cvrčak neće procesuirati bol u vrijeme svoje smrti.

U svakom slučaju već jedete insekte

Razmislite o ovome: što je osnovni dio prehrane za piliće držane u slobodnom uzgoju? Kukci! Zato, kada jedete jaja ili sendvič s piletinom, jedete kukce koji su već prerađeni. Što koristite kao mamac u ribolovu? Krava na ispaši konzumira velike količine zrikavaca, skakavaca, lisnih uši i još mnogo toga. I dok pauka ne jedete osam puta godišnje, sigurno slučajno progutate komarca, mrava i ostale male bubice. A dobro ste, zar ne? Uostalom, dvije milijarde ljudi širom svijeta  već koriste insekte kao hranu.

Pročitaj više...