Jestivi insekti kao zdrava alternativa mesu

Objavljeno: 31.07.2019

Jestivi insekti kao zdrava alternativa mesu

Novo istraživanje bazira se na prehrambenom profilu ekološki održivije mesne alternative. Da bi se pronašli ekološki održiviji izvori životinjskih proteina u istraživanju se analizirao nutritivni profil jestivih insekata.

Većina populacije konzumira tradicionalne mesne proizvode poput piletine, ribe ili govedine, što ih čini sastavnim dijelom njihovim prehrane. Nažalost, mesna industrija povezana je s negativnim utjecajima na okoliš kao i prominentnim etičkim pitanjima. Uzgoj životinja za hranu odgovoran je za  oko 91% uništenja amazonske prašume, koristi 45% ukupne obradive površine na zemlji te jednu trećinu ukupne slatke vode.

Najnovija istraživanja pokazala su da zrikavci imaju oko 65% proteina i izvor su kompletnog proteina, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Oni su i dobar izvor polinezasićenih masti, vlakana, vitamina i minerala. Kako bi doprinijela trenutnim istraživanjima, talijanska studija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition istražila je udio antioksidanata u različitim vrstama jestivih insekata.

Istraživači su analizirali niz poznatih i dostupnih jestivih insekata. Krila i drugi nejestivi dijelovi su odbačeni, a uzorci samljeveni i podijeljeni u ekstrakte topive u mastima i topljive u vodi. Istraživači su oba ekstrakta testirali na antioksidativno djelovanje i uspoređivali ih s antioksidacijskim sposobnostima svježeg soka od naranče i maslinovog ulja, koji pokazuju antioksidacijsku aktivnost kod ljudi.

U vodi topljivi ekstrakti skakavaca, larve dudovog svilca i zrikavaca pokazali su najveću antioksidacijsku sposobnost od svih uzoraka, dok su u vodi topivi ekstrakti pravih cvrčaka, divovske vodene bube, crne tarantule i crnog škorpiona imali vrlo nizak antioksidativni kapacitet. Insekti koji se hrane biljem imali su najveću antioksidacijsku sposobnost. Čini se da skakavci, zrikavci i larve dudovog svilca sadrže oko 75% antioksidacijskog kapaciteta soka od naranče.

Nadalje, masni ekstrakti larvi dudovog svilca i pravih cvrčaka pokazali su dvostruko veću antioksidacijsku aktivnost od maslinovog ulja. Također, svi analizirani insekti pokazali su relativno nizak sadržaj polifenola u usporedbi sa sokom od naranče i maslinovim uljem.

Ova analiza otkriva impresivno antioksidativno djelovanje nekih insekata, poput larvi dudovog svilca i skakavaca. No, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo što su ti antioksidanti, kao i njihovu bioraspoloživost u ljudi. Za sada, jestivi insekti mogu potencijalno biti obećavajuća, ekološki prihvatljiva mesna alternativa onima koji se ne žele u potpunosti odreći životinjskih proizvoda.

Pročitaj više...