Jestivi insekti nova superhrana

Objavljeno: 23.08.2019

Jestivi insekti nova superhrana

Što mislite o superhrani, što vam pada na pamet? Možda borovnice ili kelj? Možda goji bobice, kurkuma ili čak čokolada? Što je sa jestivim insektima poput skakavaca, šturaka i larvi dudovog svilca?

Pripremite se za to da ćete uskoro u vaš jutranji smoothie stavljati šturke. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Teramu u Italiji, neki insekti imaju više antioksidanata od soka od naranče i maslinovog ulja. Koautor istraživanja, profesor Mauro Serafini, nutricionist na Sveučilištu Teramo, kaže da se konzumiranje insekata ne bi trebalo bazirati samo na tome da su oni održivi izvora proteina.

Insekti mogu sadržavati kemikalije koje pomažu u borbi protiv bolesti, a koje nisu pronađene u drugim vrstama hrane. Istraživači već dugo znaju da insekti sadrže hranjive tvari koje su zdrave za ljude.

Na primjer, postdoktorska istraživačica NC State-a Sofia Feng kreirala je hranu za hitne slučajeve od crva brašnara i slatkog krumpira koju je opisala kao nešto nalik smokiju. Crvi brašnari su dobar izvor bjelančevina i zdravih masti, a izvješće objavljenom u časopisu Nature navodi se da je čak moguće da jedenje šturaka smanjuje sistemsku upalu kod ljudi.

Jestivi insekti sadrže i antioksidante. Znamo da je sve napravljeno od atoma i molekule su samo atomi spojeni zajedno, a stvari poput masti su u biti lanci molekula. Healthline.com izvještava da kada se te molekule razgrade - kao što je to slučaj u normalnim tjelesnim procesima - mogu izgubiti čestice koje se nazivaju elektroni i postati slobodni radikali koji oštećuju tijelo. Antioksidanti mogu zaustaviti slobodne radikale otpuštanjem slobodnih elektrona.

Profesor Serafini kaže da, ako imate previše slobodnih radikala kao posljedicu nezdravih navika poput pušenja ili premalo antioksidanta kao posljedicu nezdravih prehrambenih navika, možete doživjeti „oksidativni stres“. To je faktor rizika za sve degenerativne bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, raka i starenja.

To je jedan od razloga koji je profesora Serafinija i njegove suradnike naveo na istraživanje. Kupili su najčešće konzumirane insekte Velikoj Britaniji i Francuskoj, uključujući larve dudovog svilca, škorpione, cikade i tarantule. Zatim su ih usitnjavali uklanjajući sitne žaoke i nožice te izvlačili masnoću. Dobiveni sadržaj su testirali i došli do iznenađujućih rezultata kada je u pitanju sadržaj antioksidanata u svakom insektu.

Neki ekstrakti skakavaca, larvi dudovog svilca i zrikavaca sadržavali su najveći antioksidativni kapacitet svih testiranih jestivih insekata - pet puta više od soka od naranče. Masnoća insekata poput larve svilene bube i cikada imale su dvostruko veću antioksidativnu sposobnost maslinovog ulja.

Istraživanje je dovelo do daljnjih misterija. Neki jestivi insekti poput skakavaca, crva brašnara i crnih mrava imali su najviše polifenola ili antioksidansih kemikalija koje se prirodno mogu naći u biljkama.

No, antioksidativno djelovanje insekata nije u potpunosti poteklo iz polifenola ili drugih poznatih antioksidanata. To dovodi do pitanja koji su to točno antioksidanti u jestivim insektima i kako antioksidanti jestivih insekata djeluju na ljude? Profesor Serafini se nada da će odgovore na ta pitanja saznati u daljnjim istraživanjima.

Pročitaj više...