Jestivi insekti – nutricionistička delikatesa

Objavljeno: 29.07.2019

Jestivi insekti – nutricionistička delikatesa

Prema panelistima na IFT19, godišnjem sastanku Instituta prehrambenih tehnologa i izložbi hrane u New Orleansu jestivi insekti su "nova superhrana". Mnogo je rečeno o sadržaju proteina u cvrčaka i crva. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da insekti sadrže i druge ključne hranjive tvari.

"Insekti ne sadrže samo određene minerale poput željeza i cinka, nego su ti minerali također i bioraspoloživi za ljude" kaže Marijn Lanting, voditelj u tvrtki Protifarm iz Nizozemske, proizvođaču hrane sa sastojcima od jestivih insekata.

Ulje od insekata ima poželjna svojstva za ulja koja se koriste kao sastojak hrane, a vlakna koja sadrže insekti mogu pozitivno utjecati na zdravlje probavnog sustava, rekao je Lanting. Naveo je podatke koji sugeriraju da bi konzumiranje cvrčaka moglo smanjiti sustavne upale u organizmu.

Jestivi insekti mogu biti odlično rješenje za nedostatak hrane u zemljama u razvoju istakla je dr. Manju Reddy, profesorica na katedri za prehrambenu znanost i ljudsku prehranu na Sveučilištu Iowa. Ona je predstavila rezultate istraživanja, koje mjeri utjecaj cvrčaka i larvi palminog drvotoča na pothranjene štakore, zaključujući da su insekti izvrstan izvor proteina i biodostupnog željeza.

No, u Europi i Sjevernoj Americi, jestivi insekti još nisu prihvaćeni od strane potrošača kao prehrambeni sastojak.

"Postoji mnogo razloga zašto bi insekti trebali eksplodirati, trebali bi biti daleko popularniji nego što jesu" rekao je Gabriel Mott, suosnivač i glavni operativni direktor Aspire Food Group iz Texasa, tvrtke koja se bavi uzgojem i  preradom cvrčaka za ljudsku potrošnju. “Oni su vrlo održivi i veliki su izvori proteina. Dobri su za osobe s različitim ograničenjima u prehrani i ukusni kada se pravilno pripremaju. Također, dobri su za vegetarijance i ljude na  keto i paleo dijetama."

Poljoprivreda i uzgoj mogu utjecati na nutricionistička i organoleptička svojstva jestivih insekata, kaže gospodin Mott. "Konzumirao sam širok raspon insekata, no čak i unutar iste vrste, osjetili smo radikalne promjene u okusu, mirisu i izgledu, a to je u velikoj mjeri posljedica uzgojnih praksi".

Gospodin Mott također naglašava da "Kada globalni standardi postanu prihvaćeni, smanjit ćemo rizik u opskrbnom lancu koji će postati predvidljiviji i stabilniji što će dovesti do manje varijacije od proizvoda do proizvoda."

Ključ za rast tržišta jestivih insekata može biti i promicanje dodatnih prehrambenih prednosti osim proteina, rekao je gospodin Lanting.

"Ako pogledamo podatke koji su danas prisutni, a mnogo toga je objavljeno prošle godine, mislim da možemo definitivno reći da su jestivi insekti nova superhrana. Nadam se da ćemo se mi, kao industrija i ljudi koji danas prodaju insekte, ne samo da se fokusirati na proteine nego i na druge prehrambene prednosti“, rekao je, "Mislim da to moramo učiniti kako bismo bili uspješni jer samo s naglaskom na protein nećemo uspjeti."

Pročitaj više...