Kako znanstvenici znaju da su naši preci jeli insekte?

Objavljeno: 02.11.2019

Kako znanstvenici znaju da su naši preci jeli insekte?

Dok stručnjaci za održivost procjenjuju jesu li insekti hrana budućnosti, antropolozi pokušavaju odgovoriti na isto pitanje o prošlosti: Jesu li insekti dio prehrane naših predaka?

Predviđajući nestašicu hrane u narednim desetljećima, neke tvrtke reklamiraju insekte kao novi izvor bjelančevina. No, znanstvenici savjetuju oprez, napominju da su potrebna dodatna istraživanja o utjecaju uzgoja insekata u industrijskim razmjerima na okoliš.

Dok stručnjaci za održivost procjenjuju jesu li insekti hrana budućnosti, antropolozi pokušavaju odgovoriti na isto pitanje o prošlosti: Jesu li insekti dio prehrane naših predaka?

Pitanje je izazovno jer, za razliku od ostataka životinjskih kostiju, obroci insekata ne ostavljaju tragove koje bi arheolozi mogli pronaći. No, znanstvenici su nedavno prikupili druge dokaze - od prehrambenih navika čimpanza do elementarnih otisaka na hominidskim kostima - i stvorili uvjerljiv slučaj. Insekti poput termita vjerojatno su drevnim hominidima osigurali protein mnogo prije nego što su naši preci postali vješti lovci.

Zaboravljena hrana

"Ako pitate paleoantropologa:" Jesu li rani hominidi jeli insekte? " 99 % njih odgovorilo bi:" Da, svakako ", kaže Julie Lesnik, antropologinja koja je o toj temi napisala knjigu „To je oduvijek bio… galantan odgovor“.

Dijelom je to zbog problema sa očuvanjem. Naime, većina insekata jede se cijela, a u nekim slučajevima njihovi egzoskeleti mogu opstati i naći se na arheološkim nalazištima. Čak i tada je teško reći je li insekt uginuo prirodno ili je završio kao večera naših predaka. Većina znanstvenika koji su istraživali prehranu hominida usredotočila se na vidljive, dobro očuvane ostatke: izrezane kosti koje otkrivaju konzumaciju mesa.

Uz to, postoje i neke pristranosti istraživača. "Budući da većina ljudi koja radi na arheološkim iskopavanjima i analizama ne koristi insekte u svojoj prehrani, onda ni ne razmišljaju o njima kao hrani koju treba tražiti", objašnjava Lesnik, docentica na Wayne State University.

Ako zanemarimo prehranu zapadnih znanstvenika entomofagiju je lako pronaći. Zajednice širom svijeta danas konzumiraju preko 2000 vrsta insekata.

Među našim evolucijskim rođacima Navika konzumiranja insekata je široko rasprostranjena. Primatolog William McGrew dokumentirao je da primati, od najmanjeg lemura do najveće gorile, konzumiraju određene količine insekata. Primati su fokusirani na pet skupina insekata: bube, termite, Hymenoptere (mravi, pčele i ose), Lepidoptere (leptiri i moljci) i Orthoptere (skakavci i cvrčci).

Tijekom određenog životnog ciklusa, primjerice moljci u životnom stadiju gusjenice, insekti su lak plijen. Također, bogati su proteinima, masnoćama i mikronutrijentima. Istraživanje je pokazalo da insekti mogu pružiti 330 do 588 kalorija, za razliku od 50 do 370 kalorija iz voća ili lišća iste težine.

Naravno, insekti su mali pa ih primati moraju pojesti mnogo. Naši najbliži evolucijski rođaci, čimpanze, ovaj problem rješavaju pomoću štapova, lišća i trava s kojima love mrave iz kolonija - obično se ulovi stotine do tisuće mrava po jednoj sesiji. Jedno istraživanje procijenilo je da čimpanze u Nigeriji mogu pojesti 22 000 vojnih mrava u jednom obroku.

Ako naši najbliži evolucijski rođaci, kao i mnogi narodi danas, konzumiraju insekte kao hranu pretpostavka je da su to radili ljudski preci. No, postoje li dokazi izravno vezani za naše pretke?

Ono si što jedeš

Može postojati barem jedan tip hominida Australopithecus robustus. Ta stvorenja koja su živjela prije 1 do 2 milijuna godina bili su australopiteki poput Lucy, ali iz vrste s posebno velikim žvakaćim mišićima i molarnim zubima.

Na južnoafričkim nalazištima A. robustusa pronađeno je preko 100 koštanih alata sličnog izgleda. Alati su dijelovi kostiju životinja sa zaobljenim, poliranim krajevima. Mikroskopskim snimanjem otkrivene su fine paralelne ogrebotine koje su se nalazile po vrhovima alata - tragovi nastali prilikom korištenja.

U nekoliko istraživanja znanstvenici su uspoređivali te tragove s tragovima nastalim prilikom korištenja repliciranih alata podvrgnutih različitim zadacima, uključujući iskopavanje nasipa termita. Autori su zaključili da su artefakti najvjerojatnije korišteni za hranjenje termitima, ali nisu mogli isključiti ni druge aktivnosti.

Prehrana termitima mogla bi objasniti i zagonetni obrazac otkriven kada su znanstvenici analizirali elementarni sastav fosila A. robustusa. Analiza kostiju su pokazale omjere ugljika, od malog do velikog, što ukazuje na njihovu prehranu koja se sastojala od oko 40 % biljaka ili životinja koje su jele te biljke. Čini se malo vjerojatnim da bi hominidi pojeli toliko trave, a nema dokaza da su ovi Australopiteki lovili sisavce.

Iako je A. robustus samo jedna vrsta hominida, Lesnik i drugi tvrde da su insekti bili bitne dio prehrane tijekom cijele evolucije čovjeka. Tragove tih insekata je jednostavno teško pronaći. Prema mišljenju doc. Lesnik ova dublja perspektiva može danas utjecati na naše odluke o hrani: "To je dio naše evolucije ... Insekti su dio ljudske prehrane".

Pročitaj više...