Kolači od cvrčaka i poslastice od skakavaca: nove afričke kuharice jela od insekata

Objavljeno: 24.02.2022

Kolači od cvrčaka i poslastice od skakavaca: nove afričke kuharice jela od insekata

Dvije nove kuharice integriraju tradicionalnu afričku kulinarsku praksu u suvremene recepte koji sadrže insekte. Kuharice su dio projekta AgriFoSe2030 za proširenje tržišta jestivih insekata u južnoj Africi.

Dvije nove i neobične kuharice – Secrets of African Edible Insect Cookery i Les Délices de Mikese – prikazuju insekte kao sastojke u receptima poput samose od mopane crva, nuggetse od đumbira sa smrdljivim martinima i kolačića od zlatne mare.

Kuharice su dio šireg nastojanja da se poveća upotreba insekata u ljudskoj prehrani u južnim dijelovima Afrike gdje su takve stoljetne kulinarske prakse s vremenom nestale. Knjige nastoje pružiti praktične recepte koji odgovaraju rastućem svjetskom interesu za korištenjem insekata kao izvora proteina.

Les Délices de Mikese otvara nova područja: vjeruje se da je to prva knjiga koju su osmislile i napisale (gotovo isključivo) afričke žene o vlastitom kulinarskom naslijeđu i znanju.

Napisane od strane autora iz Zimbabvea i Demokratske Republike Kongo kuharice integriraju tradicionalno afričko znanje o kuhanju s insektima u suvremene recepte. Recepti, ili prikazuju insekte kao središnji dio jela - delicija od smrdljivih martina, ili ih integriraju kao tajni sastojak - čokoladna torta s mljevenim cvrčkom.

Afrika ima potencijal da predvodi put ka proširenoj kulinarskoj upotrebi insekata. Ipak, na afričkom kontinentu gdje su insekti bili dio ljudske prehrane već mnogo generacija, praksa konzumiranja insekata nestaje. Pretežno zbog toga što se na nju gledalo kao na zastarjelu praksu u isključivo ruralnim regijama.

Kuharice su nastale kroz zajednički projekt koji uključuje SEI i afričke partnere iz akademske zajednice i privatnog sektora. Projekt „Edible Insects for Food Security and Health – from Practice to Evidence and Policy Implications“ dio je šireg, tekućeg programa AgriFoSe2030, financiranog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (Sida).

Ciljevi projekta su pridonijeti sigurnosti hrane u ruralnim i urbanim područjima južne Afrike, te povećati prihode malih poljoprivrednika povećanjem unosa jestivih insekata proizvedenih i prerađenih održivim metodama.

Kuharice možete pronaći na poveznicama:

Secrets of African Edible Insect Cookery

Les Délices de Mikese