Kućni cvrčak postaje treći insekt odobren kao sastojak hrane na tržištu Europske unije

Objavljeno: 18.01.2023

Kućni cvrčak postaje treći insekt odobren kao sastojak hrane na tržištu Europske unije

Europska Komisija odobrila je da se Acheta Domesticus, poznatiji kao kućni cvrčak, pojavi kao nova hrana na stolovima potrošača Europske unije.

Novoodobrena uredba omogućit će proizvođačima hrane uvođenje proteinskog praha kućnog cvrčka u proizvodnju hrane namijenjenu tržištu Europske unije.

Odobrenje je rezultat zahtjeva kojeg je 2019. podnijela tvrtka Cricket One. Pozitivan odgovor Komisije usvojen je nakon znanstvenog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je potvrdila i odobrila sigurnost proteinskog praha. Novi propisi stupaju na snagu krajem mjeseca.

Odobrenjem se dopušta proizvođačima hrane u EU da koriste proteinski prah od kućnog cvrčka Acheta Domesticus u proizvodnji nekoliko vrsta hrane - uključujući proizvode na bazi tjestenine, orašaste plodove, sjemenke uljarica, grickalice, umake i mesne pripravke, juhe, kruh, peciva od više žitarica, krekere i grisine, žitne pločice, suhe mješavine za pekarske proizvode, kekse, prerađevine od krumpira, jela na bazi mahunarki i povrća, sirutku u prahu, grickalice na bazi kukuruznog brašna, pića slična pivu i čokoladne slastice.

Proizvodi koji sadrže proteinski prah biti će označeni na odgovarajući način kako bi se potrošače upozorilo na potencijalnu alergijsku reakciju.

Također, 06. siječnja 2023., Europska komisija odobrila je uvođenje smrznutih, osušenih i praškastih oblika ličinki Alphitobius diaperinus, poznatijih kao mali crv brašnar, na tržište EU. EFSA je također utvrdila da su ličinke malog crva brašnara sigurne i, u odobrenim oblicima, sada su dopuštene kao sastojci u nekoliko prehrambenih proizvoda namijenjenih općoj populaciji.

Pripravci od cvrčka Acheta Domesticus i malog crva brašnara Alphitobius diaperinus tako se pridružuju popisu hrane od insekata odobrene od strane EU koji se do sada sastojao od crva brašnara Tenebrio Molitor i skakavca Locusta migratoria.

Pročitaj više...