Larva crne vojničke muhe mogla bi spasiti planetu

Objavljeno: 02.09.2019

Larva crne vojničke muhe mogla bi spasiti planetu

Larve ovog čudotvornog insekta, koji izvrsno pretvaraju organski otpad u protein, mogu nam pomoći smanjiti emisiju ugljika i zamijeniti hranu za životinje čija proizvodnja šteti okolišu.

Super-muha koja se trenutno uzgaja u londonskom pilot laboratoriju mogla bi biti ključ za održiviju budućnost. Označena "prirodnom, perfektnom mašinerijom za recikliranje" larva crne vojničke muhe može postati izvor visokokvalitetnih proteina i pri tome pomoći da se riješimo biootpada.

Ovaj brzorastući insekt je bezopasan, nije prijenosnik bolesti, a njegove larve su izuzetni majstori biokonverzije. Prehranjuju se ogromnim količinama organskog otpada, od ostataka hrane do algi, a svoju tjelesnu težinu u dva tjedna povećaju za više od 5.000 puta. Pri tome sav otpad pretvaraju u korisne bjelančevine - istovremeno smanjujući emisiju stakleničkih plinova koja bi nastala kroz kompostiranje (ugljični otisak larve crne vojničke muhe je minimalan).

Korištenjem sofisticirane tehnologije larve crne vojničke muhe sada se mogu uzgajati u velikim razmjerima. Ličinke bogate hranjivim sastojcima jestive su i neki ljudi, poput američkog ento chefa Davida George Gordona koji je već 2015. uvrstio larve crne vojničke muhe u svoje recepte, vjeruju da oni mogu zamijeniti meso kao izvor bjelančevina.

Međutim, njihova neposrednija upotreba je da su izvrsna zamjena za ekološki neprihvatljivu životinjsku hranu – larva mljevena u prah pogodna je za perad, svinje i ribe u uzgoju. Na primjer, tvrtka za uzgoj insekata Entocycle, koja u Londonu ima pilot postrojenje, ističe da bi korištenje larvi crne vojničke muhe umjesto soje smanjilo krčenje šuma.

"Područje koje se koristi za uzgoj soje gotovo je tri puta veće od Njemačke, a 80% proizvedene soje koristi se za ishranu goveda, svinja, kokoši, pa čak i riba" pišu na svojoj web stranici. Nasuprot tome, jedna polica u rasadniku tvrtke sadrži oko 500 000 jaja.

"Protein iz insekata je održiva alternativa soji ili ribljem brašnu koji imaju katastrofalne učinke na biološku raznolikost i zdravlje našeg planeta." Ili, kao što je predsjednik Entocyle-a, Kieran Whitaker, sažeto iznio na konferenciji Fast Forward 2030 Life on Land ranije ove godine „Imamo problem s bjelančevinama, jestivi insekti bi mogli biti rješenje."

Pročitaj više...