Michelin Guide vam donosi osam stvari koje trebate znati o jestivim insektima

Objavljeno: 14.05.2019

Michelin Guide vam donosi osam stvari koje trebate znati o jestivim insektima

Nešto što je bilo nezamislivo za mnoge kulture posljednjih godina postalo je top tema razgovora - insekti su označeni kao zdrava i održiva hrana. Prema izvješću UN-a konzumiranje insekata ima brojne prednosti. Ne samo da su kukci veliki izvor proteina i drugih hranjivih tvari, već je i prehrana na bazi insekata ekološki prihvatljiva.

Zašto svi govore o kukcima kao hrani?

Zamjena mesa kukcima djelotvoran je način smanjenja korištenja zemljišta, vode i hrane za uzgoj. To također može ublažiti globalno zagrijavanje - insekti ispuštaju samo 1% stakleničkih plinova koje ispuštaju konvencionalna stada. Kukci se mogu pohvaliti i mnogo većom učinkovitošću u iskoristivosti hrane od drugih životinja. Jednostavnije rečeno,  od 45 kg hrane dobiva se 4,5 kg govedine ili 20 kg skakavaca.

Koje vrste insekata su jestive?

Među više od milijun vrsta kukaca koji žive na svijetu FAO (Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu) 1900 vrsta označava kao jestive. Najčešće se jedu bube, gusjenice, pčele, mravi, skakavci i cvrčci. Kukci su već dugo sastavni dio prehrambene industrije bez da je to većina od nas znala. Na primjer, FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) navodi maksimalnu dopuštenu količinu insekata u proizvodima koji cirkuliraju na tržištu - na 100g čokolade dopušteno je do 60 fragmenata insekata.

Kakve prednosti donosi entomofagija?

Insekti se promoviraju kao izvor proteina i mediji su puni izvješća u kojima se uspoređuje sadržaj proteina između kukaca i peradi. Gusjenice imaju 50% više proteina nego piletina, bube sadrže jedan do dva puta više proteina od crvenog mesa, pčele i mravi imaju dvostruku količinu bjelančevina od  jaja, palmin žižak dvostruko veću količinu proteina od svinjetine, cvrčak 20% više od govedine.

Hoće li ljudima ikada biti ugodno jesti insekte?

Kada saznaju da su upravo pojeli bubu ljudi instinktivno imaju negativne konotacije, ali stvari mogu zvučati ukusnije ako to nazovete nečim drugačijim ili u nekim slučajevima, nečim originalnim na jezicima područja gdje se nalaze insekti. Nazivajući insekte svojim binomnim imenima - Bombyx mori za svilenu bubu, Tenebrio molitor za crva brašnara, Locustoidea za skakavce, Achroia grisella za svilene bube - također mogu pomoći posjetiteljima da pređu svoje predrasude. No, postoji još jedan način da se insekti "nestanu" na tanjuru; melje ih u prah za upotrebu u kolačima, kruhu i svim vrstama deserta.

Tko jede insekte? Tko ne može jesti insekte?

Afrika je vodeći kontinent po konzumiranju insekata, a 36 zemalja kontinenta provodi takvu prehranu. Na drugom kraju spektra, kukci se služe kao hrana samo u 11 zemalja Europe i Amerike. Bogatstvo može imati manje veze s takvim razlikama od životnih navika insekata. Naime, većina tih stvorenja preferira topliju, tropsku klimu. Naime, u Africi se može naći desetine puta više vrsta kukaca nego u Europi. Međutim, insekti nisu nešto što svatko može jesti. Oni koji su alergični na rakove poput škampa vjerojatno će biti alergični i na insekte.

Je li ispravno jesti insekte?

Konzumiranje kukaca može biti kulturna ili tradicionalna praksa. Belgija je prva zemlja koja je legalizirala konzumiranje kukaca, proglašavajući 10 vrsta kukaca jestivim. Sa religioznog stajališta, budizam, sa svojim stavom protiv ubijanja, ne slaže se s prehranom insektima. Za Židove, Knjiga Levitskog zakona spominje da su cvrčci i skakavci košer. U islamskim zemljama mišljenje varira ovisno o tradiciji mjesta u kojem se raspravlja. Iako to Kuran ne potvrđuje, stroži vjernici tvrde da su kukci haram.

Koji su potencijalni rizici?

Ništa nije 100% zdravo. Insekti nisu iznimka. Znanstvenici ističu da, ako se insekti ne uzgajaju pravilno ili pod odgovarajućim vremenskim i okolišnim uvjetima, proizvodnja u velikim razmjerima može dovesti do bolesti kukaca ekvivalentnoj  kravljem ludilu ili ptičjoj gripi. Kukci bi također mogli biti onečišćeni teškim metalima, pesticidima i parazitima. Prije jela, provjerite podrijetlo i temeljito ih skuhajte, baš kao što biste trebali učiniti s bilo kojim drugim sastojkom hrane.

Postoje li kontroverze ili razlozi za zabrinutost?

Iako na planeti postoje pozitivni učinci konzumiranja insekata, debata se okreće kontroverzi kada se pojavi pitanje etike. Govorimo o desetinama ili čak stotinama tisuća života. Da bi osoba dobila što više proteina, kao u komadu odreska, tisuće cvrčaka bi moglo biti ubijeno. Bez obzira na njihovu veličinu, život je život. Budućnost ove prehrane osporavaju i neki znanstvenici koji sada proglašavaju da to nije ništa više od mogućnosti. Još uvijek nedostaje pravna podrška i optimalan sustav za rješavanje problema koje donosi masovna proizvodnja. Ako insekti pobjegnu s mjesta uzgoja može se dogoditi katastrofa  ekosustavu, što možemo učiniti da to spriječimo?

Pročitaj više...