Mlijeko od jestivih insekata

Objavljeno: 30.08.2019

Mlijeko od jestivih insekata

Konzumiranje cijelih crva brašnara ili šturaka moglo bi nenaviknutom nepcu djelovati neukusno, ali što ako nam jestivi insekti mogu pružiti izvor proteina koji nam je poznat? Proteklih nekoliko godina znanstvenici su istražili potencijal mlijeka od insekata, proteinski bogate mliječne alternative proizvedene od žohara.

Iako mlijeko od žohara tek treba postati sljedeća velika hrana, južnoafrička tvrtka Gourmet Grubb je posljednjih mjeseci privukla pažnju sladoledom koji se temelji na jestivim insektima i EntoMilk-om, alternativnim mliječnim proizvodom napravljenim od larvi crne vojničke muhe.

Mlijeko od žohara je privuklo pozornost 2016. godine. Znanstvenici su tada otkrili da ta nepoznata tekućina sadrži tri puta više kalorija od najkaloričnijeg mlijeka sisavaca i četiri puta više kalorija od kravljeg mlijeka.

No, iako "mlijeko" žohara također sadrži bjelančevine i aminokiseline, to još uvijek nije mlijeko. U stvarnosti, mlijeko od žohara koje su znanstvenici istraživali je blijeda tekućina kojom žohari (Pacific beetle cockroaches) hrane svoj podmladak. Jednom konzumirano „mlijeko“ se u želucu mladih insekata kristalizira i ti kristali su ono što su znanstvenici na kraju izdvojili za proučavanje.

Iako mliječni kristali iz žohara sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nam potrebne, svaki žohar može proizvesti samo vrlo malu količinu. Za izradu 100 grama mlijeka bilo bi potrebno preko 1000 žohara. Vrijeme i energija potrebna za uzgoj i preradu tolikog broja žohara dovodi do toga da mlijeko od žohara nije održiv izvor hrane za ljude, bez obzira na njegov nutritivni sadržaj.

Ipak, još uvijek postoji nada u mlijeko od jestivih insekata: Gurman Grubb i njihov proizvod EntoMilk se oslanja na larve crne vojničke muhe. One se mogu uzgajati u velikim količinama na minimalnom prostoru, što ih čini održivijim izborom mliječnih proizvoda koji se baziraju na jestivim insektima.

Gourmet Grubb naglašava da je EntoMilk sadrži više vode i energetski je učinkovitiji od bilo kojeg tradicionalnog mlijeka. Larve crnih vojničkih muha mogu se uzgojiti u nekoliko dana i njihov uzgoj ne proizvodi stakleničke plinove.

Osim što je ekološki prihvatljiv i jednostavan za uzgoj i preradu, recenzije Gourmet Grubb-ovog sladoleda EntoMilk kažu da je on i izvrsnog ukusa, a kupci bi ga ponovo konzumirali. Iako je sladoled od jestivih insekata trenutno dostupan samo u Južnoj Africi, njegov pozitivan prijem pokazuje da su potrošači voljni probati, pa čak i uživati u komercijalno proizvedenoj hrani od jestivih insekata.

Pročitaj više...