Mogu li nas jestivi insekti zaštiti od malignih bolesti?

Objavljeno: 16.07.2019

Mogu li nas jestivi insekti zaštiti od malignih bolesti?

Novo istraživanje je pokazalo da su jestivi insekti bogati antioksidantima. Konzumiranje mrava i drugih insekata moglo bi se uskoro preporučiti kao zaštita od malignih bolesti.

Niz eksperimenata talijanskih znanstvenika pokazao da sveprisutni beskralježnjaci - poput skakavaca i zrikavaca - sadrže visoke koncentracije antioksidanata.

Antioksidanti su važni za smanjenje kemijskih reakcija u tijelu koje proizvode slobodne radikale, a za koje se vjeruje da povećavaju rizik od malignih bolesti. Slobodni radikali su također povezani s većim mogućnostima kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Antioksidanti su prisutni u nizu namirnica, uključujući voće i povrće. Međutim, većina voća i povrća koje se konzumira u Velikoj Britaniji ima loš ugljični otisak.

Znanstvenici koji se bave istraživanjem hrane vjeruju da će, u narednim desetljećima, zapadni potrošači morati početi s ugrađivanjem jestivih insekata u svoju prehranu. Skupina znanstvenika sa Sveučilištu u Rimu odlučila je istražiti antioksidativni potencijal beskralježnjaka.

Nakon usitnjavanja insekata otkrili su da mnogi od njih sadrže nekoliko puta veću koncentraciju antioksidanata od one koja se nalazi u soku od naranče ili maslinovom ulju, namirnicama koje se najčešće preporučuju za ograničavanje slobodnih radikala.

Vodene otopine ekstrakata skakavaca, dudovog svilca i cvrčaka pokazali su najviše vrijednosti antioksidativnog kapaciteta, pet puta više od svježeg soka od naranče.

Također, skakavci, crni mravi i crvi brašnari sadrže najviše razine ukupnih polifenola, a to je još jedan način karakterizacije antioksidativnog potencijala. Ekstrakti svilene bube, cikada i afričke gusjenice topivi u masti pokazali su antioksidativni kapacitet dvostruko veći od maslinovog ulja.

Profesor Mauro Serafini,  voditelj istraživanja, izjavio je: „Jestivi insekti su izvrstan izvor proteina, nezasićenih masnih kiselina, minerala, vitamina i vlakana.

- Ali do sada, u smislu antioksidativnog djelovanja, nitko ih nije uspoređivao s klasičnim funkcionalnim namirnicama poput maslinovog ulja ili soka od naranče.

"U budućnosti bismo također mogli prilagoditi prehrambene režime za uzgoj jestivih insekata kako bi se povećao njihov sadržaj antioksidanata za životinjsku ili ljudsku potrošnju."

U novom istraživanju, koristeći različite načine mjerenja antioksidativnog djelovanja, tim je testirao niz komercijalno dostupnih jestivih insekata i beskralježnjaka.

Nejestivi dijelovi poput krila i žalaca su uklonjeni, insekti su zatim usitnjeni i za svaku vrstu napravljena su dva ekstrakta: masnoće i ostatak topiv u vodi. Ekstrakti su testirani zasebno.

Insekti koji su bili vegetarijanci imali su mnogo veći antioksidativni kapacitet u usporedbi s onima koji se hrane drugim insektima poput tarantula i škorpiona.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition.

Pročitaj više...