Muhe za večeru: Purina nudi hranu za pse i mačke na bazi insekata

Objavljeno: 13.11.2020

Muhe za večeru: Purina nudi hranu za pse i mačke na bazi insekata

Kao rezultat prelaska na ekološki prihvatljivije izvore proteina, najveći svjetski konglomerat proizvođača hrane za kućne ljubimce nudi vlasnicima kućnih ljubimaca u Švicarskoj novu vrstu hrane. Tajni sastojak? Larve crne vojničke muhe.

Nestléov brand Purina prihvaća ono što tvrtka smatra rastućim trendom među potrošačima koji traže proteinske alternative za svoje mačke i pse. Želja za ekološkom sviješću potiče na promjene kod potrošača, kao i percepcija zdravstvenog učinka prehrane koja zamjenjuje meso.

S planom širenja na druga europska tržišta, Nestléova linija hrane za kućne ljubimce Purina Beyond Nature's Protein, lansirana je ovog mjeseca u švicarskim trgovinama Coop. Veterinari i nutricionisti u Purini sastavili su dva recepta: jedan na bazi piletine, svinjske jetre i prosa; drugi u koji se sastoji od proteine insekata, piletine i boba. Oba recepta dostupna su za pse i mačke.

Glasnogovornica Purine, Lorie Westhoff , izjavila je da Purina također planira američkim potrošačima ponuditi suhu hranu za pse na bazi insekata. Hrana će biti uvedena zajedno s nekoliko drugih sastojaka koristeći proteinske alternative, poput invazivnog azijskog šarana, rekla je.

Nestlé još nema procjenu potencijalnog utjecaja prelaska kućnih ljubimaca na prehranu baziranu na insektima na okoliš. No, kažu da "općenito vide potrebu za diverzifikacijom izvora proteina u hrani iz različitih razloga, uključujući ekološke ciljeve poput borbe protiv klimatskih promjena i zaštite biološke raznolikosti.".

Protein insekata potječe od larvi crne vojničke muhe koje se već koriste u hrani za životinje u Europi. Bob i proso također osiguravaju proteine, energiju i vlakna koja pomažu probavi. Svi sastojci se kuhaju na pari kako bi se održala kvaliteta hranjivih sastojaka.

Nova hrana za kućne ljubimce razvijena je uzimajući u obzir različite prehrambene potrebe mačaka i pasa, kao i njihove sklonosti različitim okusima. Izvori proteina miješani su kako bi se pružile sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne psima i mačkama, a količina proteina od insekata različita je i ovisi o tome je li hrana namijenjena psima ili mačkama.

Pročitaj više...