Nizozemska očekuje procvat u proizvodnji jestivih insekata

Objavljeno: 11.06.2019

Nizozemska očekuje procvat u proizvodnji jestivih insekata

Insekti poput crne vojničke muhe (Hermetia illucens) i crva brašnara (Tenebrio molitor) su "obećavajući alternativni izvor" proteina, objašnjava Ministarstvo poljoprivrede u Haagu. Do sada je hranjenje prerađevinama insekata u EU dopušteno samo u uzgoju ribe i domaćih životinja. Međutim, očekuje se da će zabrana uzgoja svinja i peradi prerađevinama insekata uskoro biti ukinuta.

Nizozemska očekuje procvat proizvodnje jestivih insekata kao stočne hrane. To je doprinos održivoj proizvodnji ribe, mesa i jaja, izjavila je vlada u Haagu. U Bergenu op Zoom-u na jugu zemlje, nizozemski kralj Willem-Alexander otvorit će u utorak jednu od najmodernijih europskih farmi jestivih insekata. U tvornici poduzeća Protix, proizvođaču proteina za stočnu hranu, insekti se uzgajaju prema najnovijim tehnološkim standardima.

Nova farma insekata proizvodnju zasniva prema načelu kružnog gospodarstva. Ostaci biljne hrane recikliraju se kao hrana za insekte koji tvore sirovinu bogatu proteinima iz koje se proizvodi stočna hrana. Protix proizvodi insekte i prerađuje ih prvenstveno kao prah, posebno za uzgoj ribe i kućne ljubimce. Kupci postaju ekološki osvješteniji, kaže u Protixu, "Što je prirodnije: insekti ili soja koja se doprema s drugog kraja svijeta?"

Tvrtka također uzgaja žive insekte – poput larvi crne vojničke muhe kao hranu za perad. Larve su izuzete iz zabrane EU. U Nizozemskoj trenutno postoji oko 25 farmi koje uzgajaju insekte. Međutim, poduzetnici ne objavljuju podatke o prodaji.

Interes među poljoprivrednicima raste, primjećuje stručnjak za insekte sa Sveučilišta Wageningen, Arnold van Huis. "Proizvodnja je znatno manje štetna za okoliš i jeftinija." Očekivani bum jestivih insekata odnosi se samo na hranu za stoku. "Kratkoročno, insekti neće igrati veliku ulogu u ljudskoj prehrani." Ne očekuje se da će ljudi redovno jesti hamburger od crva ili salatu od skakavaca. "Psihološka barijera je još uvijek vrlo visoka."

 

Pročitaj više...