Nova studija ukazuje da bi jestivi insekti mogli ublažiti globalnu krizu hrane

Objavljeno: 10.07.2019

Nova studija ukazuje da bi jestivi insekti mogli ublažiti globalnu krizu hrane

Nova studija sa Sveučilišta u Leedsu i Sveučilišta u Veracruzu u Meksiku analizirala je trenutne metode uzgoja insekata, tehnologije obrade i tehnike komercijalizacije, kao i trenutnu percepciju entomofagije - prakse konzumiranja insekata.

Studija navodi da, ako se prevladaju predrasude o njima, jestivi insekti mogu biti održiv izvor proteina. U studiji su istražene prednosti povećane potrošnje jestivih insekata ali ne i tehnološki i procesni pristupi koji mogu pomoći u postizanju tog cilja. Također, studija ističe da su tehnike komercijalizacije i obrade koje se usredotočuju na preferencije mlađe generacije najbolji način za prevladavanje predrasude o jestivim insektima.

"Jestivi insekti mogli bi biti rješenje problema kako zadovoljiti rastuću globalnu potražnju za hranom na održiv način", rekao je jedan od autora studije, dr. Alan-Javier Hernández-Álvarez, iz School of Food Science and Nutrition at Leeds. "Takozvani 'bljak faktor' ostaje jedna od najvećih prepreka da jestivi insekti postanu standardni dio prehrane."

U usporedbi s proizvodnjom mesa, uzgoj jestivih insekata koristi manje količine obradivih površina, vode i hrane za životinje, te ih je moguće uzgajati u urbanim područjima. Također, proizvodi manje stakleničkih plinova. Međutim, potreban je veći razvoj u uzgoju velikih razmjera.

Sve veća potražnja može u povećanoj proizvodnji jestivih insekata stvoriti usko grlo u ekonomskoj učinkovitosti, sigurnosti i održivosti. Nedostatak dostupnosti stvara pitanja dostupnosti i stoga smanjuje mogućnosti za povećanje trgovine.

Tehnološka poboljšanja u uzgoju i obradi jestivih insekata također mogu otvoriti vrata za povećanu uporabu insekata u druge svrhe. Hitin izvađen iz egzoskeleta insekata ima potencijal za uporabu u konzerviranju hrane. Također, ima brojne industrijske primjene kao što su kirurški konac i kao vezivo koje se koristi u ljepilu.

"Tehnologije za rafiniranu ekstrakciju mogle bi insekte učiniti izvedivom i održivom opcijom za zamjenu nekih trenutno dostupnih funkcionalnih sastojaka", nastavio je dr. Hernández-Álvarez. "Ti aspekti trebali bi biti fokus budućih istraživanja i tehnološkog razvoja."

Pročitaj više...