Nova studija upozorava - svjetska populacija insekata u katastrofalnom padu

Objavljeno: 03.04.2019

Nova studija upozorava - svjetska populacija insekata u katastrofalnom padu

Studija je nastala u suradnji znanstvenika sa Sveučilišta u Sydneyu, Queenslandu i Kineske akademije poljoprivrednih znanosti objavljena u znanstvenom časopisu Biological Conservation.

Studija upozorava da bi u slijedećih nekoliko desetljeća moglo izumrijeti više od 40% vrsta insekata. Kukci čine preko 70% svih životinjskih vrsta, a njihov broj na zemlji opada s nevjerojatnih 2,5% godišnje. Taj trend imat će imat će katastrofalne posljedice za planet. Izvješće  insekte opisuje kao "strukturalnu i funkcionalnu bazu mnogih svjetskih ekosustava od njihovog početka ... prije gotovo 400 milijuna godina."

Gubitak kukaca utječe na ekosustav na nekoliko načina. Prvo, ako jedna vrsta insekata opadne, dominantna vrsta može kolonizirati njihovo mjesto, što može utjecati na poljoprivredna područja kao i na druge biljne populacije. 80% divljih biljaka se oslanja na insekte za oprašivanje. Kukci su također važan izvor hrane, smanjenje njihove brojnosti ne utječe samo na one koji ih primarno jedu kao izvor hrane, kao što su ptice, već i na životinje koje se u hranidbenom lancu oslanjaju na one ispod. U izvješću se poziva na hitne i radikalne mjere kako bi se zaustavio pad.

Autori izvješća sugeriraju da se odmah trebaju preispitati poljoprivredne metode, s posebnim naglaskom na smanjenje pesticida. "Zaključak je jasan: ako ne promijenimo način proizvodnje hrane, insekti  će u cjelini krenuti putem izumiranja kroz nekoliko desetljeća", zaključili su.

Pročitaj više...