Organsko certificiranje farmi insekata

Objavljeno: 01.07.2019

Organsko certificiranje farmi insekata

Uzgoj insekata je u porastu, ali što je s organskim certificiranjem farmi insekata? U EU još nema posebnih pravila, ali je napravljen početak. No, jesu li pravila realna?

U određenim zemljama izvan EU-a (SAD, Kanada, Švicarska,..) proizvodnja insekata već je prihvatljiva za ekološku certifikaciju. Zbog nepostojanja ekoloških standarda EU-a proizvođači insekata ne ispunjavaju uvjete za certifikaciju organskih proizvoda za njihove proizvode. Međutim, Europska komisija (EK) želi razviti posebna pravila za ekološku proizvodnju insekata namijenjenih za ljudsku potrošnju i/ili za stočnu hranu. U svjetlu novog zakonodavnog okvira EU-a za ekološku proizvodnju (Uredba 2018/848) EK je nedavno objavila nacrt dokumenta - tj. Nacrt delegiranog akta.

Sve odredbe nisu kompatibilne

The International Platform of Insects for Food and Feed - IPIFF (s dugogodišnjim hrvatskim predstavnikom MUDRO BIOINDUSTRY, op. Insektarij) pozdravlja najnovija dostignuća EK u području ekološke certifikacije aktivnosti proizvodnje insekata. “Nove odredbe nacrta delegiranog akta EK  predstavljaju prekretnicu za naš sektor. Posebno pozdravljamo inicijativu da se opseg prijedloga proširi na insekte kao hranu. Osim toga, nedavna revizija donosi dodatnu vrijednost, budući da uzima u obzir posebnosti proizvodnje insekata, ali i specifične uvjete na tim farmama “, kaže Antoine Hubert, predsjednik IPIFF-a.

Udruga IPIFF ipak smatra da nisu sve odredbe u potpunosti kompatibilne sa specifičnostima sektora i iznimnim životnim ciklusom insekata. IPIFF je stoga objavio dokument o doprinosu EU-u o ekološkoj certifikaciji aktivnosti proizvodnje kukaca s nekim preporukama za Europsku komisiju.

Organska hrana za životinje može biti problem

Jedna od stvari koje mogu biti otežavajuće za farme insekata su pravila o organskoj hrani. U ekološkom stočarstvu životinje je potrebno hraniti gotovo 100% organskim krmivima – ali, je li to realno za hranu koja se koristi u uzgoju insekata? Poznato je da je uzgoj insekata održiv, kružni sustav u kojem se poljoprivredno-prehrambeni nusproizvodi (npr. nusproizvodi iz žitarica, škroba ili pivovara, neprodani proizvodi iz supermarketa i lokalnih proizvođači hrane, pekara) mogu učinkovito pretvoriti u hranu za insekte.

Za razliku od tradicionalnog uzgoja životinja, uzgoj insekata ovisi o širokom rasponu inputa koji imaju različite karakteristike. “Kao dio našeg pristupa, namjeravamo koristiti lokalne resurse i olakšati provedbu kružnih strategija. Međutim, očekujemo da će naš sektor imati ozbiljne poteškoće u ishrani hrane za insekte koja je 100% certificirana organski, zbog vrlo ograničene dostupnosti organskih krmiva na tržištu EU-a ”, objašnjava Adriana Casillas, potpredsjednica IPIFF-a. "U praktičnom smislu, to bi doista ozbiljno ograničilo naš potencijal skalabilnosti", kaže Casillas.

Bile su potrebne neke prilagodbe da bi se učinilo mogućim

IPIFF vjeruje da bi organska certifikacija trebala biti utemeljena na robusnim, ali realnim standardima, koji uzimaju u obzir uvjete na razini farmi, ali i biološke potrebe životinja. Stoga se podnesak IPIFF-a sastoji od niza preporuka za prilagodbu tih „općih“ pravila specifičnostima proizvodnje insekata, uglavnom usmjerenih na hranu, gustoću uzgoja i uzgoj. Konkretne prijedloge koje IPIFF iznosi u podnesku možete pronaći u linku na kraju članka.

Pročitaj više...