Poznati trgovački lanac pokušao na tržište staviti jestive insekte

Objavljeno: 17.04.2020

Poznati trgovački lanac pokušao na tržište staviti jestive insekte

Poznati trgovački lanac jučer je na tržištu Republike Hrvatske pokrenuo prodaju insekata namijenjenih ljudskoj prehrani. No, zbog kršenja trenutno važećeg zakonodavstva, trgovački lanac ih je morao povući iz prodaje.

Na naše iznenađenje poznati trgovački lanac jučer je pokrenuo prodaju insekata namijenjenih ljudskoj prehrani. No, zbog kršenja trenutno važećeg zakonodavstva, trgovački lanac ih je morao povući iz prodaje. To nije zaustavilo brojna pitanja koja ste nam postavljali u porukama.

Kako dugogodišnji uzgajivači insekata i članovi Istraživačke skupine za insekte Veterinarskog fakulteta koja se bavi znanstvenim istraživanjima metoda intenzivnog uzgoja te moduliranjem nutritivnog sastava insekata, a čiji rezultati su vidljivi u objavljenim znanstvenim publikacijama, nadamo se da je ovo nagovještaj skore zakonske promjene u smjeru koji će omogućiti nastup i na tom dijelu tržišta.

Vaši upiti odnosili su se na tvrdnje iznesene u promotivnom letku. Jedna od njih bila je i tvrdnja da je za uzgoj 1 kg junetine potrebno 22.000 litara vode dok je za istu količinu insekata potrebna svega 1 litra vode – jedina stvar koju iz ovoga možete zaključiti je da osoba koja iznosi ovakve tvrdnje nije upoznata sa uzgojem junetine, a ponajmanje sa uzgojem insekata.

Tvrdnje da je udio željeza dvostruko veći nego u špinatu ugrubo odgovara činjenicama. No, ako pratite tekstove koje prenosimo na našoj web stranici onda znate da željezo iz insekata nije bioodrživo, odnosno da je za vaš metabolizam željeza to iskoristivo slično kao i kad pojedete čavao.

Živimo u vrijeme kada su informacije dostupnije kao nikada prije. Postoje nebrojeni znanstveni dokazi o prednosti proteina iz insekata tako da smatramo da senzacionalističke tvrdnje poput iznesenih mogu samo naštetiti u vjerodostojnosti popularizacije proteina iz insekata.

Također, pitali ste nas da komentiramo cijene. Možda su za hrvatsko tržište cijene previsoke no i dalje su jeftinije nego da ih kupujete direktno od navedenih proizvođača - to je i očekivano jer radi se o ulasku proizvođača na novo tržište.

Po našim projekcijama otvaranjem hrvatskog tržišta za proizvode od insekata otvoriti će se i prostor za dodatno spuštanje cijena.

Insekti svakako nisu predviđeni kao hrana onih koji za to mogu platiti već je zamjetan trend izjednačavanje cijena s drugim izvorima proteina. Naravno, uvijek će biti insekata koji zbog specifičnog uzgoja cjenovno neće biti dostupni svima.

Na kraju ćemo nadodati – ukoliko želite kušati insekte, obratite nam se preko kontakt obrasca na našoj web stranici i rado ćemo vam donirati dovoljno cvrčaka za vaš prvi obrok od insekata.

Autor: Insektarij

Pročitaj više...