Proteini iz insekata – slučaj Velike Britanije

Objavljeno: 19.07.2019

Proteini iz insekata – slučaj Velike Britanije

Uzgajivači peradi potiču vladu da dopusti povećanje proizvodnje i uporabe proteina iz insekata u hrani za perad. U lipnju se okupila skupina tvrtki, trgovačkih društava i istraživačkih organizacija kako bi od vlade zatražila potporu za protein iz insekata kao održivi izvor stočne hrane.

Skupina je formirala Insect Biomass Conversion Task & Finish Group i objavila je izvješće koje navodi vladu Velike Britanije da podrži nastojanja skupine koja insekte promovira kao velike prerađivače biomase. Članovi izjavljuju da su predani suradnji kako bi se u Velikoj Britaniji u većoj mjeri potaknuo uzgoj insekata.

Uvođenje proteina iz insekata, kao dopuna uobičajenim alternativama poput ribljeg brašna ili soje, osigurava održiviji način zadovoljenja potreba za bjelančevina u svijetu izbjegavajući neželjene promjene u korištenju obradivog zemljišta. U Velikoj Britaniji ova inovativna nova industrija mogla bi vrijediti milijardu funti, tvrdi skupina, generirajući procijenjenih 3.300 izravnih i 600 neizravnih radnih mjesta u samo pet godina.

Dio skupine je i NFU, a njezin predsjednik odbora za perad Thomas Wornham kaže da je protein iz insekata "transformativna tehnologija" koja bi mogla napraviti pomak u koracima za učinkovito korištenje resursa u poljoprivredi.

Skupina je izradila izvješće o tržištu u Velikoj Britaniji koje donosi niz ključnih preporuka:

- Predlaže da vlada izda nacionalnu izjavu o potpori
- Poziva vladu i industriju da podrže središnje tijelo koje bi moglo potaknuti brz razvoj sektora u Velikoj Britaniji
- Preporučuje vladi i industriji da surađuju kako bi osigurali namjenska sredstva za razvoj tržišta
- Želi da vlada predvodi u provedbi zakonodavstva i propisa o insektima
- Vlada bi trebala osmisliti i osigurati kratkotrajne fiskalne poticaje za rane usvojitelje

"Naši članovi su iznimno zainteresirani za mogućnost dobivanja održivih alternativnih proteina", kaže Wornham. “Ovo je potencijalno velika prilika za sektor peradarstva, a mi u Velikoj Britaniji trebali bismo biti vodeći u razvoju. To potencijalno smanjuje naše troškove proizvodnje, daje nam pristup prirodnim zalihama kvalitetnih proteina i poboljšava našu konkurentnost.“.

Andrew Swift, izvršni direktor tvrtke Fera Science i koordinator Insect Biomass Conversion Task & Finish Group kaže: „Proizvodnja proteina od insekata može biti veliki dio rješenja globalnog deficita proteina za održivi uzgoj stoke. Ova inovativna i 'čista' industrija ima ogroman gospodarski i ekološki potencijal. Od ključne je važnosti da vlada brzo djeluje kako bi osigurala da Ujedinjeno Kraljevstvo ne izgubi početne pozicije na globalnom tržištu koje se brzo razvija.“.

Vlada je već krenula u potporu razvoja proteina iz insekata kao hrane. Prošle je godine namijenila je 571.166 funti (kroz program Innovate UK) kako bi podržala tvrtku u Cambridgeu koja je specijalizirana za „konverziju biomase insektima“. Entomics uzgaja larve crne vojničke muhe na raznim podlogama bio otpada hrane kako bi odredio kako svaka utječe na rast i nutritivni sastav larvi. Također se razmatra „tehnologija mikrobne fermentacije“, što bi moglo značiti da je stoka hranjena larvama otpornija na bolesti što, automatski, smanjuje ovisnost o antibioticima.

Članovi Insect Biomass Conversion Task & Finish Group su: Fera Science (voditelj), Sveučilište Durham, Entomics, Anpario, AgriProtein, UK FPPA, Zero Waste Scotland, (York, North Yorks, East Riding) LEP, British Poultry Council, Tesco, McDonalds, PFMA, NFU, Entocycle, CIEL, Humphrey Feeds & Pullets, AIC, NPA, Minerva, Multibox, Škotski centar za inovacije u akvakulturi i Beta Bugs.

Trenutno stanje

U EU je protein insekata trenutno dopušten za upotrebu u hrani za kućne ljubimce i akvakulturi, te su definirane vrste insekata koje se mogu koristiti i organski supstrati na kojima se mogu uzgajati. Prema Fera Scienceu, europske tvrtke za proizvodnju hrane za kućne ljubimce koriste insekte, ali ne od uzgajivača iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Rastuća potražnja za mesom i ribljim proizvodima (posebno u Aziji, za koju se očekuje da će se potražnja za mesom i morskim plodovima od 2017. do 2050. povećati za 78%), vrši pritisak na naše sadašnje izvore proteina poput soje i ribljeg brašna. To, u kombinaciji s ograničenom raspoloživošću obradive zemlje, znači da će povećana proizvodnja mesa imati značajan utjecaj na okoliš. Primarna proizvodnja proteina, kako bi se zadovoljila ova potražnja, mora se povećati za 50% do 2050. godine, a danas se 85% obradivih površina već koristi.

Insekti su sposobni povratiti hranjive tvari iz organskih ostataka i vratiti ih u hranidbeni lanac čime doprinose kružnom gospodarstvu. Budući da nije potrebna plodna zemlja za njihovu proizvodnju, oni su obećavajući i održivi novi izvor proteina u usporedbi s današnjim glavnim alternativama. Neke vrste insekata, poput larvi crne vojničke muhe, idealne su za uzgoj u velikim razmjerima.

 

Pročitaj više...