Prve kokice oplemenjene mopani gusjenicama na tržištu

Objavljeno: 23.05.2019

Prve kokice oplemenjene mopani gusjenicama na tržištu

U Absolute Organixu fascinirani su trendom jestivih insekata i žele biti dio ento-avanture. Ovog mjeseca predstavljaju eksperimentalnu paletu namirnica napravljenih od mopani gusjenica. Prvi od njih su kokice s okusom mopani gusjenica. Također, postoji i mopani sol, mopani obogaćeni organski obrok i mopani proteinski prah.

Uzduž svijeta postoji sve veći interes za korištenje insekata kako bi nahranili rastuću populaciju. Naravno, u konzumiranju insekata nema ničeg novog, ljudi to rade tisućama godina. Svaki dan milijuni ljudi, osobito u Aziji i Africi, jedu ih svakodnevno.

Put do lansiranja mopani proizvoda bio je pomalo naporan. Budući da se mopani crvi love u divljini i suše na suncu u higijenskim uvjetima daleko manjim od idealnih, mikrobiološki problemi bili su vrlo veliki izazov. No, taj problem riješili su koristeći sofisticiranu, švicarsku, super-zasićenu tehnologiju sterilizacije suhom parom koja predstavlja moćan proces ubijanja patogena bez denaturiranja proizvoda. Nakon sterilizacije, mopani prašak ima ugodan, zemljani, slani okus.

Mopani gusjenice dobile su ime po tome što se hrane lišćem mopanija. Mopani stablo je zapravo dio obitelji mahunarki i autohtono je u krajnjim sjevernim dijelovima južne Afrike, uključujući regiju Limpopo SA. Postoji snažna potražnja za mopanima, a sušena gusjenica obično se kuha u bogatom umaku od rajčice. Živahna i neformalna trgovina mopanima prelazi granice Zimbabvea, Južne Afrike i Bocvane.

Mopani gusjenice bogate se proteinima (oko 58%), a što se tiče mikro-hranjivih tvari, mopani nude blagdan minerala, s visokim razinama kalija, kalcija, fosfora, magnezija, cinka i željeza.

Budući da su mopani ključni izvor prihoda - i prehrane - za često osiromašene ruralne zajednice, postoje veliki izazovi koje treba riješiti oko održivosti. Prekomjerna berba može imati štetan utjecaj na ovaj važan resurs. Postoji sve veći osjećaj da mopani crvi imaju potencijal postati afrička superhrana. Prikupljeni održivo i u razumnim količinama, mogli bi postati važan dio prehrambenog lanca regije.

Pročitaj više...