Prvi program genetske selekcije Crne vojničke muhe daje nevjerojatne rezultate

Objavljeno: 01.03.2022

Prvi program genetske selekcije Crne vojničke muhe daje nevjerojatne rezultate

Rezultat zajedničkog projekta Protixa i Hendrix Geneticsa, najdulji svjetski program genetske selekcije insekata, prvi je u industriji insekata dokazao da genetski selektirana larva Crne vojničke muhe postiže veću tjelesnu masu i daje bolje uzgojne rezultate odnosu na standardne životinje.

Početkom 2019. godine započeo je prvi selektivni uzgojni program za povećanje tjelesne mase larvi crne vojničke muhe. Rezultati su predstavljeni na Insecti2021, a bit će predstavljeni i na drugim relevantnim kongresima. Detaljni rezultati bit će objavljeni u znanstvenom radu.

Protix i Hendrix Genetics zajednički su razvili održiv način selektivnog uzgoja za proizvodnju insekata velikih razmjera. Ova kombinacija u kojoj je Protix zadužen za insekte i njihov uzgoj, a Hendrix Genetics za životinjsku genetiku, pokazala se vrlo uspješnom.

Rezultati zajedničkog projekta pokazali su da se selektivnim uzgojem može ostvariti značajno genetsko poboljšanje. Odabrane su i uzgajane larve crne vojničke muhe poželjnih značajki kako bi se dobilo poboljšano potomstvo generacija za generacijom. 

Projekt je pokazao da, zbog kratkog životnog ciklusa i velikog reproduktivnog kapaciteta Crne vojničke muhe, postoji ogroman potencijal da se ova već održiva vrsta učini još održivijom.

Nakon dvije godine selektivnog uzgoja provedeno je ispitivanje proizvodnje na velikom i potpuno automatiziranom uzgoju u proizvodnim pogonima Protixa u Bergen op Zoomu, Nizozemska. Utvrđeno je prosječno poboljšanje:

  • 39% teže larve
  • 32% više prikupljenih proteina po uzgojnom objektu
  • 21% više sakupljene masti po uzgojnom objektu

Na temelju postignutih rezultata godišnje poboljšanje proizvodnje procjenjuje se na 20%. Dakle, s istom količinom energije moguće je proizvesti više što protein iz insekata čini još privlačnijim iz perspektive održivosti.

Rezultate su komentirali i sudionici projekta. Kees Aarts, izvršni direktor i osnivač Protixa izjavio je “Biti pionir u industriji insekata znači da morate voditi najveće i najambicioznije programe u području prehrane, tehnologije i genetike. Naš napredak u genetici veliki je korak naprijed za industriju insekata i okoliš. Uzgoj životinja ima ključnu ulogu u rješavanju globalnog prehrambenog izazova”.

“Stvarno smo ponosni na postignuća suradnje s Protixom,” kaže Johan van Arendonk, glavni direktor za inovacije i tehnologiju u Hendrix Genetics. “Rezultati jasno pokazuju da selektivni uzgoj na insektima nije samo moguć, već ima i značajne prednosti. Hendrix Genetics je uistinu usmjeren na više vrsta i ova je suradnja ponovno pokazala da dijeljenje znanja među vrstama ubrzava inovacije. Rad na genetici insekata daje novu dimenziju i priliku za stvaranje dodane vrijednosti.”