Rast tržišta jestivih insekata do 2030.

Objavljeno: 25.07.2019

Rast tržišta jestivih insekata do 2030.

Izvješće analizira tržište jestivih insekata prema vrsti proizvoda (cijeli insekt, proteinski prah od insekata, potpuni obrok od insekata), vrsti insekta (cvrčci, larve crne vojničke muhe, crvi brašnari) i primjeni (hrana za životinje, proteinske pločice i šejkovi, pekarski proizvodi, slatkiši, pića) i donosi globalnu prognozu do 2030.

Predviđa se da će visoka nutritivna vrijednost insekata, u kombinaciji s rastućom globalnom populacijom, imati veliku ulogu u širenju tržišta jestivih insekata.

U izvješću se očekuje da će globalno tržište jestivih insekata, uz godišnji rast (CAGR) od 24,4% tijekom predviđenog razdoblja, do 2030. dosegnuti vrijednost od 7.956,7 milijuna USD. Također, u smislu obujma, ovo tržište je spremno rasti po godišnjoj stopi rasta od 27,8% u predviđenom razdoblju.

Čimbenici poput rastuće populacije i smanjenja resursa hrane, povećana potražnja za hranom bogatom proteinima, visoka cijena životinjskih bjelančevina, održivost okoliša, visoka nutritivna vrijednost jestivih insekata te nizak rizik prijenosa zoonotskih bolesti (bolesti koje se prenose s životinja na ljude) djeluju pozitivno na rast globalnog tržišta jestivih insekata.

Međutim, nestandardizirani regulatorni okvir širom svijeta, nedostatak svijesti, psihološke i etičke prepreke te alergije glavni su čimbenici koji u određenoj mjeri ograničavaju rast tog tržišta.

Na temelju vrste jestivih insekata, najveći udio na tržištu jestivih insekata u 2018. imali su zrikavci i očekivanja su da će dominirati globalnim tržištem jestivih insekata tijekom predviđenog razdoblja do 2030.

To se prvenstveno pripisuje njihovoj visokoj nutritivnoj vrijednosti, jednostavnom uzgoju, lakoj preradi i rastućoj uporabi u raznim receptima i proizvodima. Također, povećana potražnja za proizvodima na bazi zrikavaca, poput proteinskog praha, proteinskih pločica i grickalica, između ostalog dodatno podupiru rast ovog segmenta.

Na temelju primjene, očekuje se da će proteinske pločice i šejkovi od jestivih insekata imati najveći godišnji rast (CAGR) tijekom predviđenog razdoblja. Brzi rast ovog segmenta uglavnom se pripisuje sve većoj sklonosti mlade generacije ka fitnesu i wellnessu, sve većem broju klubova i fitness centara te užurbanom načinu života i povećanju raspoloživog dohotka koji zahtijeva nutritivno prikladnu hranu.

Zemljopisna analiza industrije jestivih insekata pruža detaljne kvalitativne i kvantitativne uvide o pet glavnih geografskih područja (Sjeverna Amerika, Europa, Azija-Pacifik, Latinska Amerika i Bliski istok i Afrika) te pokrivenost glavnih zemalja u svakoj regiji.

Najveći udio globalnog tržišta jestivih insekata u 2018. godini ima područje Azije-Pacifika, a slijede ga Europa i Sjeverna Amerika. To se uglavnom pripisuje raznolikosti i velikoj proizvodnji jestivih insekata, pozitivnom odnosu prema insektu kao hrani za ljude i životinje te nepostojanju regulatorne barijere za korištenje insekata u hrani.

Pročitaj više...