Recikliranje otpada: kako insekti mogu hraniti kružno gospodarstvo

Objavljeno: 16.06.2019

Recikliranje otpada: kako insekti mogu hraniti kružno gospodarstvo

Kada je riječ o ulozi proteina od insekata u prijelazu na održivi prehrambeni sustav, prva stvar koje se odmah sjetimo je rastući trend prženih cvrčaka i dehidriranih crva brašnara kao dijela naše prehrane. Za one kojima je odbojno jesti bube, insekti mogu služiti još jednoj važnoj funkciji: kao potrošači našeg otpada i kao hrana za stoku.

To nije nagađanje, već nešto što se događa ovdje i sada. Izvrstan primjer je tvrtka Protix iz nizozemske koja je upravo predstavila proizvodni pogon u komercijalnom mjerilu od 35 milijuna eura. Pogon reciklira ostatke hrane u održivi protein za niz životinja, uključujući ribe, piliće i kućne ljubimce. U Protixu larve crne vojničke muhe hrane bio otpadom. One dnevno pojedu i do dvije svoje tjelesne težine, lako se uzgajaju i služe kao izvrstan izvor proteina.

Prerada bio otpada u vrijednu tjelesnu masu

Prema Protixu, insekti mogu vrlo brzo i s malim utjecajem na okoliš pretvoriti otpatke hrane u vrijednu tjelesnu masu: jedna tona insekata može se uzgojiti u šest dana na površini od 20 četvornih metara. Tvrtka tvrdi da su, u odnosu na to da se trećina uzgojene ribe koristi kao stočna hrana i soju koja se koristi za ishranu stoke, insekti održiva alternativna sirovina. Protix također dobavlja hranu za norvešku industriju lososa i koristi nusproizvode proizvodnje insekata u gnojivu i tekstilu.

Uzgajalište u Bergen op Zoomu nudi „kružni lanac hrane za budućnost“, tvrdi osnivač i izvršni direktor tvrtke Protix Kees Aarts. "Otvaranje novog proizvodnog pogona u Bergen op Zoomu nije samo za Protix, već za cijelu industriju insekata, prava transformacija", kaže on. "Ovo uzgajalište je rasadnik jedinstven u Nizozemskoj, Europi i svijetu."

Rast u Europi i Sjevernoj Americi

Protix nije jedina tvrtka koja na komercijalnoj razini uzgaja hranu na bazi insekata. Jedan od primjera je i francuska tvrtka InnovaFeed, koja nakon svoje prve pilot-lokacije za proizvodnju insekata u Gouzeaucourtu kreće u izgradnju deset puta većeg pogona u sjevernoj Francuskoj. U njemu će koristiti otpadni škrob iz susjedne tvrtke Tereos kao hranu za insekte iz kojih će proizvoditi hranu za ribe. Kroz ovu industrijsku simbiozu će se izbjeći ispuštanje 25.000 tona CO2 godišnje. Puštanje u rad predviđeno je za posljednje tromjesečje 2019. godine, a dvije tvrtke planiraju implementirati sličan model na više lokacija diljem Francuske i u inozemstvu.

Nakon napora da se promijene propisi kako bi se omogućilo hranjenje stoke prerađevinama od insekata, ovaj pristup prelazi preko Atlantika u Sjevernu Ameriku. EnviroFlight, osnovan u Ohiu 2010. godine, danas prodaje larve kao hranu za stoku. Prije nego što su se promijenili propisi insekte su prodavali kao specijalne krmne smjese za slobodno držeće piliće i egzotične kućne ljubimce. Kanadska tvrtka Enterra bila je jedna od tvrtki koja je predvodila lobističke napore za promjenu i sada gradi tri nove tvornice insekata u Kanadi i SAD-u po cijeni od oko 30 milijuna dolara.

Američki grad se okreće insektima kako bi pokrenuo kružno gospodarstvo

Američki grad Charlotte na larve crne vojničke muhe gleda kao na ključni dio svog prijelaza u kružno gospodarstvo. Predviđaju da bi, ako se 50.000 tona gradskog otpada od hrane preusmjeri na proizvodnju larvi crne vojničke muhe, to smanjilo količinu otpada za 5,3% i uštedjelo gradu 1,6 milijuna dolara u naknadama za odlaganje otpada. Također, to bi spriječilo ispuštanje gotovo 90.000 tona CO2  godišnje.

Dodatnih 7.000 tona CO2 bi se uštedjelo na 6.800 tona hrane za perad koja se može zamijeniti larvama crne vojničke muhe. Zamjena hrane za perad također štedi oko 155.000 litara vode i 3.200 hektara obradivog zemljišta godišnje. Ukupno, to bi moglo generirati 200.000 do 2.5 milijuna dolara u dobiti godišnje i stvoriti 150-250 novih radnih mjesta u proizvodnji, kao i procijenjenih 83 dodatnih radnih mjesta stvorenih u skupljanju otpada od hrane.
 

Pročitaj više...