Skakavci - industrija jestivih insekata u usponu!

Objavljeno: 04.07.2019

Skakavci - industrija jestivih insekata u usponu!

Postojeći izvori proteina dosežu svoje granice. Očekuje se da će do 2050. Godine svjetska populacija premašiti 9,7 milijardi i time udvostručiti globalnu potražnja za proteinima. Skakavci se promatraju kao vrijedan, održiv i etički izvor proteina, što potiče nove poslovne mogućnosti u industriji jestivih insekata.

Biljni protein zahtijeva preradu, a proteini životinjskog podrijetla zahtijevaju veću potrošnju vode. Ta ograničenja predstavljaju globalnu priliku za razvoj inovativnih i kvalitetnih alternativnih izvora proteina.

Skakavci nisu samo jestivi i sigurni za konzumaciju, već se smatraju vrlo hranjivim. Sadrže 70% proteina, esencijalne aminokiseline, imaju nizak sadržaj zasićenih masti i neutralni su u aromi i okusu.

Danas oko 2,5 milijardi ljudi (uglavnom u Aziji i Srednjoj Americi) konzumira insekte, a najčešći su skakavci. Startup Hargol Food Tech prva je tvrtka na svijetu koja uspješno uzgaja i sakuplja skakavce na komercijalnoj razini.

Kad govorimo o komercijalnom uzgoju skakavaca važno je napomenuti da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim trendovima. Naime, tvrtka MUDRO BIOINDUSTRY, dugogodišnji uzgajivači skakavaca ovih dana u Rijeci otvaraju svoju novu farmu skakavaca.

Kao industrija u nastajanju, tržište skakavaca suočava se s brojnim izazovima koji uključuju:

Percepcija potrošača

Promjena percepcije potrošača prema jestivim skakavcima od "odvratnog" do održivog oblika proteina predstavlja izazov. Međutim, veliki broj velikih proizvođača hrane već je ušao na tržište i uspješno se suprotstavlja toj percepciji. Doritos je počeo integrirati insekte u svoje proizvode, Nestle eksperimentira s proteinima skakavaca u svojim kašicama, a IKEA se prebacuje na povećani fokus održivosti i najavljuje da će u svojim švedskim mesnim okruglicama govedinu zamijeniti bjelančevinama insekata.

Nedostatak sredstava

Trenutno postoji nedostatak sredstava za stvarno razvijanje industrije jestivih insekata. Osim toga, poduzetnici se od strane investitora automatizmom guraju u izgradnju skupih farmi koje ne podržavaju ponašanje insekata. Kako bi razvili industriju, a prije nego što povećaju opseg proizvodnje,  poduzetnici moraju poduzeti daljnja istraživanja ponašanja i optimalnog okruženja za proizvodnju.

Zahtjevi za dobrobit životinja

Intenzivna stočarska proizvodnja obično privlači pozornost zabrinutih za dobrobit životinja. Međutim, kako su skakavci u divljini na dnu hranidbenog lanca, stvaranje zaštićenog prostora osigurava povećanje stope preživljavanja. Ohrabrujuće je da je Hargol uspješno slijedio EU preporuke za dobrobit životinja koje se odnose na minimalnu interferenciju sa životinjama.

Skakavci su hladnokrvne životinje koje snižavanjem temperature ulaze u hibernaciju što omogućuje njihovo prikupljanje bez dodatnog stresa za životinje. Naime, dok su u hibernaciji skakavci ne reagiraju na vanjske podražaje. Hargol je otkrio da su neki vegani i vegetarijanci zbog toga konzumirali skakavce.

Promjenom trendova prehrane potrošača i sve većom potražnjom za održivim izvorima životinjskih proteina, utrka za proizvodnjom novih i alternativnih izvora proteina rezultirati će stvaranjem i pojavom novih i donekle nekonvencionalnih tržišta kao što je skakavac. Potencijal za inovacije na ovom tržištu je ogroman, a mogućnosti za nove poslove u izobilju.

Pročitaj više...