Sladoled od jestivih insekata

Objavljeno: 17.06.2019

Sladoled od jestivih insekata

Južnoafrički startup Gourmet Grubb proizvodi i prodaje sladoled koji se proizvodi od jestivih insekata. Sladoled sadrži EntoMilk, mliječnu alternativu napravljenu od larvi crne vojničke muhe. EntoMilk ima mnogo više proteina nego tradicionalno kravlje mlijeko, može se pohvaliti i velikim količinama željeza, cinka i kalcija te ne sadrži ugljikohidrate.

Prema internetskim stranicama tvrtke sladoled je trenutno dostupan samo u Južnoj Africi, ali suosnivač Leah Bessa kaže tvrtka ima planove za širenje diljem svijeta. "Imamo prilično velike planove kako bismo stvorili alternativu za proizvodnju mlijeka koja se može koristiti na globalnoj razini" rekao je Bessa Crushu krajem svibnja. "Prvi koraci su stvaranje proizvoda s dodanom vrijednošću iz EntoMilka kako bi se ljudima pokazalo kako se može koristiti. To će uključivati proizvode kao što je naš sladoled, a uskoro sir i jogurt".

Sladoled tvrtke Gourmet Grubb nije jedini proizvod na bazi jestivih insekata na tržištu. Njemačka tvrtka Bugfoundation proizvodi hamburger od crva brašnara, pekara u Finskoj pravi kruh koristeći brašno od sušenih zrikavaca, a sajam u Wisconsinu nazvan All Things Jerky poslužuje mrave na štapiću. Tu su i namirnice inkorporirane proteinom iz jestivih insekata koje su dostupne na internetu, a kreću se od proteinskih pločica do čipsa.

Proizvodnja proizvoda na bazi insekata smatra se održivijom i ekološki prihvatljivijom od tradicionalnih načina proizvodnje. Prema internetskim stranicama tvrtke, uzgoj larvi crne vojničke muhe zahtijevaju puno manje prostora i resursa nego uzgoj stoke.

David George Gordon, autor knjige "Eat-a-Bug Cookbook", koja je nazvana "The Bug Chef", ukazao je na prednosti konzumiranja jestivih insekata. "Oni su jako dobar nutritivan odabir, ali postoje i druge koristi, pogotovo u odnosu na to koliko je rasipno proizvesti većinu naših konvencionalnih izvora proteina."

"Uzgoj stoke zahtijeva 7500 litara vode kako bi se proizvelo pola kilograma odreska, a to je odvratno kad razmišljate o rastućoj populaciji i kako će se povećati potražnja za tim resursima", rekao je. "Goveda su također loši momci u proizvodnji stakleničkih plinova, s insektima ne bi imali isti problem."

Gordon nadodaje kako '' bljak'' faktor sprečava mnoge ljude da prihvate inače veliki, ekološki prihvatljiv izvor hrane. "Osamdeset posto svjetskih kultura konzumira insekte i mi smo u onih 20% koji misle da je to čudno"

Pročitaj više...