Što se događa s vašim tijelom kada počnete jesti insekte?

Objavljeno: 24.03.2019

Što se događa s vašim tijelom kada počnete jesti insekte?

Redovito konzumiranje sirovih i kuhanih insekata uobičajeno je za dvije milijarde ljudi. Samo na Tajlandu 20.000 poljoprivrednika godišnje uzgoji više od 7.500 tona cvrčaka. U nekim dijelovima Azije, Afrike i Južne Amerike insekti se smatraju delikatesom. Donosimo vam što bi se sve moglo dogoditi ukoliko odlučite uvrstiti jestive insekte u svoju prehranu.

Mogli biste spriječiti anemiju

Vitamin B12 neophodan je za zdravu kožu, kosu i nokte jer pomaže u regeneriranju stanica i stalnoj obnovi kože. Također, vitamin B12 održava neurone i krvne stanice zdravim te pomaže u stvaranju DNA, genetskog materijala u svim stanicama. Ako ne dobijete dovoljno vitamina bolesti poput anemije, bolesti srca i oštećenja živčanog sustava postaju vjerojatnije. Insekti su izvrstan izvor vitamina, na primjer 100 g žohara sadrži 24 mg vitamina B12 - gotovo 10 puta više od RDA (dnevno preporučena doza). Ako su vam žohari odbojni možda biste trebali probati termite ili šturke.

Možete povećati mišićnu masu i imati malo više energije

Kućne muhe su dosadne, ali s druge strane vrlo hranjive. Gotovo 20 g bjelančevina u 100 g – negdje oko pune šalice. Razine cinka, niacina i magnezija u muhama su iznad svih očekivanja. Ne samo u odnosu na druge proučavane insekte već i odnosu na razina koje sadrži losos, piletina i govedina. Niacin, vitamin B3, pomaže tijelu da pretvori ugljikohidrate u glukozu koju tijelo koristi za proizvodnju energije.

Možda snizite krvni tlak

Natrag na zrikavce – oni sadrže sličnu količinu kalija kao govedina. Njihovo konzumiranje može vam pomoći u otklanjanju niza srčanih problema jer jedna od mnogih stvari koje kalij čini je snižavanje krvnog tlaka. Studije na ljudima s povišenim krvnim tlakom ukazuju da konzumiranje minerala smanjuje sistolički krvni tlak. Također, kalij pomaže u reguliranju natrija izlučivanjem njegovog viška putem urina što smanjuje nadutost uzrokovanu natrijem iz mesnim prerađevinama.

Možete ojačati kosti

Preporučena dnevna doza kalcija za odrasle osobe iznosi 1.000 mg dnevnoj možete je osigurati iz larvi crne vojničke muhe, 100 g larvi sadrži 934 mg. Prije nego što se suzdržite, ličinke se mogu pohvaliti i s više cinka i željeza (koje su važne za vaše kosti) od bilo kojeg drugog kukca kojeg biste spomenuli - i više od lososa, piletine ili govedine. Sto grama mopane gusjenice osigurat će vam 14 mg cinka što je tek nešto više od preporučene dnevne količine od 11 mg za muškarca i 8 mg ako ste žena. Cink također ima ulogu u imunološkom sustavu, zacjeljivanju rana, sintezi proteina, sintezi DNA, staničnoj diobi, te našem osjetu mirisa i okusa.

Također, mopane gusjenice imaju gotovo četiri puta više količine željeza od preporučene. To može zvučati previše, ali nije razlog za uzbunu. Jedna studija pokazala je da ćete morati pojesti 10-20 mg željeza po kg tjelesne težine kako biste primijetili bilo kakve štetne učinke. Željezo je, putem hemoglobina, ključno za prijenos kisika iz pluća u tkivo tijela, a također je važno za rast, razvoj, normalno funkcioniranje stanica i sintezu nekih hormona i vezivnog tkiva.

Pročitaj više...