Sve što trebate znati o psećoj hrani na bazi jestivih insekata

Objavljeno: 20.05.2019

Sve što trebate znati o psećoj hrani na bazi jestivih insekata

Uskoro ćemo svi jesti insekte i pseća hrana na bazi insekata također postaje popularna! Jestivi insekti su održivi izvor bjelančevina. Kvaliteta bjelančevina jestivih insekata ima veliki potencijal kao sastojak u hrani za pse i mačke. Trenutno, četvrtina proizvodnje mesa odnosi se na industriju hrane za kućne ljubimce.

Što je hrana za pse na bazi insekata?

Hrana za pse na bazi jestivih insekata je hrana za kućne ljubimce kao što su psi ili mačke koja se sastoji od ili sadrži insekte koje kućni ljubimci mogu probaviti. Ograničen, ali sve veći broj proizvoda dostupan je na tržištu, uključujući hranu za pse, hranu za mačke i poslastice za kućne ljubimce.

Rastući trend jestivih insekata

Potrošnja insekata predstavlja jedan od najodrživijih, ali i najčudesnijih načina zadovoljavanja porasta potražnje za hranom. Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) naglasila je da je novi pristup proizvodnji hrane odlučujući ako želimo izbjeći buduće nestašice. Održivost jestivih insekata dovele je UN do naglašavanja insekata kao potencijalne budućnosti hrane koja zahtijeva minimalne resurse za uzgoj i proizvodnju, znatno manje otpada od konvencionalne stoke.

Insekti: alternativna izvor hrane

Resursi hrane su ograničene i traga se za alternativnim izvorima hrane za ljudsku populaciju, uključujući insekte. Ljudska konzumacija insekata nije ništa novoga. Globalno, 2 milijarde ljudi konzumira insekte i ta praska naziva se entomofagijom. Ideja o konzumiranju insekata u zapadnjačkoj prehrani u posljednje vrijeme dobiva na snazi. Međutim, pravila i propisi koji se odnose na insekte kao hranu uvelike se mijenjaju i razlikuju se od zemlje do zemlje.

Zašto se prebaciti na pseću hranu na bazi insekata?

Dobro pitanje! Za početak, ono što ide u hranu za kućne ljubimce je šokantno. Iza bezazlenih i zvučnih kovanica poput "mesni nusproizvodi" i "mesni obrok" su proizvodne prakse koje će vam preokrenuti želudac. Proizvođači hrane za kućne ljubimce dodaju opasne konzervanse i vitamine koji zapravo čine hranu za kućne ljubimce manje zdravom. Godinama su neki veterinari i zagovornici životinja znali za potencijalnu opasnost od ostatka natrijevog pentobarbitala u komercijalnoj hrani za kućne ljubimce, no opasnost nije ublažena.

Hoće li industrija održive hrane za pse na bazi insekata pokrenuti u 2019?

Morat ćemo čekati i vidjeti! Prema nedavnom istraživanju Innova trendova 64 % potrošača u SAD-u i Velikoj Britaniji očekuje da robne marke i tvrtke ulažu u održivost. Međutim, s hranom za kućne ljubimce nije jasno koliko vlasnici kućnih ljubimaca brinu o održivosti u smislu sastojaka. Tržište se svakako otvara za uporabu bjelančevina insekata u hrani za životinje. Naravno, faktor cijene je ključan. Ali to je već druga priča!

Pročitaj više...