Učinak larve crne vojničke muhe na organska jaja

Objavljeno: 18.07.2019

Učinak larve crne vojničke muhe na organska jaja

Zabrinutost u SAD-u o prijedlozima za postupno ukidanje sintetskog metionina iz organske hrane za perad potaknula je istraživače sa Sveučilišta u Kaliforniji da, kao dodatak prehrani, istraže larvu crne vojničke muhe.

Trenutno je poljoprivrednicima dopušteno dodavanje sintetičkog metionina (sintetske aminokiseline) organskoj hrani za perad, ali je Nacionalni odbor za organske standarde (NOSB) izrazio želju da ga ukine. To je potaknulo znanstvenike sa Sveučilišta u Kaliforniji da istraže larve crne vojničke muhe, koje su prirodni izvor metionina,  važnog sastojka za piletinu.

Riblje brašno kao izvor metionina nije se pokazalo uspješnim

U SAD-u su istraživane i ostale prirodne zamjene za metionin poput ribljeg brašna. No, njegovo dodavanje u hranu, kada se koristi u količinama potrebnim za uravnoteženje prehrambenih aminokiselina, se pokazalo neuspješnim. Osim same cijene ribljeg brašna rezultat je neuspješan jer riblje brašno ostavlja okus ribe u mesu i jajima.

Hoće li larve crne vojničke muhe djelovati na okus jaja?

Istraživači žele saznati hoće li će hranidba kokoši hranom koja sadrži larve crne vojničke muhe uzrokovati da okus ili izgled jaja bude promijenjen.

Na projektu rade već 2 mjeseca i trenutno uvjeravaju potrošače da kušaju testna jaja od kokoši koje su konzumirale hranu koja sadrži 20%, 15%, 10% i 5% larvi crne vojničke muhe kako bi se vidjelo utječe li to na okus jaja.

Projekt bi mogao dovesti do smanjenja soje u hrani za perad

Larve se uzgajaju u laboratoriju profesora Jean Vander Gheynsta i kupuju iz komercijalnih izvora. Obrađuju se, suše i melju u hranu za piletinu.

Projekt bi mogao dovesti do poboljšanja zdravlja peradi uz smanjenje količine kukuruza i soje koji se koriste u hrani za perad. Kukuruz i soja mogli bi se preusmjeriti za druge namjene, uključujući biogoriva i osiguranje dodatnih kalorija za ljude.

Projekt ima potporu Methionine Task Force koja predstavlja proizvođače organske peradi širom SAD-a.

Pročitaj više...