Ulje larve crne vojničke muhe, novi sastojak za prehranu svinja?

Objavljeno: 08.06.2019

Ulje larve crne vojničke muhe, novi sastojak za prehranu svinja?

Proteini i lipida dobiveni iz insekata mogu biti održivi, alternativni sastojci u industriji hrane za životinje. Ne samo da se insekti lako uzgajaju i razmnožavaju nego se mogu uzgajati na različitim ulaznim sirovinama. Komercijalna proizvodnja insekata zahtijeva mnogo manje energije, manje poljoprivrednog zemljišta i ima niži utjecaj na okoliš od proizvodnje uobičajenih krmnih kultura.

Kako bi se smatrali prikladnim sastojkom hrane za svinje, insekti se mogu hraniti samo materijalima koji zadovoljavaju AAFCO (Association of American Feed Control Officials) smjernice što znači da se mogu uzgajati samo na sastojcima koji su odobreni za uporabu u hrani za životinje. Trenutno, insekti i njihovi proizvodi nisu odobreni za hranjenje svinja.

Zašto crna vojnička muha?

Crna vojnička muha (Hermetia illucens) ima veliki potencijal kao sastojak hrane u prehrani peradi i stoke. Larve crne vojničke muhe su brutalni žderači što im omogućuje vrlo brzi rast, što ih čini zanimljivim potencijalnim izvorom hrane za svinje.

Odrasle muhe nisu nametljive poput kućnih muha – ne iritiraju glasnim zujanjem i nisu vektori zoonoza (bolesti koje se prenose s životinja na ljude). Nemaju tendenciju da lete i ne hrane se, oslanjaju se isključivo na svoje masne zalihe. Komercijalno proizvedena larva crne vojničke muhe (BSFL) sadrži približno 35-50% proteina i 20-25% ulja. Odličan su izvor kalcija i fosfora. Međutim, njihov sastav u velikoj mjeri ovisi o vrsti hrane na kojoj se uzgajaju i dobi u kojoj se ubiru.

Protein je visoko kvalitetan, a ulje je bogato laurinskom kiselinom (približno 37% od ukupnog ulja). Pokazalo se da laurinska kiselina ima antimikrobna svojstva, a to može biti posebno zanimljivo kod mladih, tek odbijenih svinja.

Utjecaj ulja larve crne vojničke muhe u hrani za uzgoj mladih svinja

Na North Carolina State University provedena je studija koja je trebala analizirati utjecaj ulja larve crne vojničke muhe kao dodatak hrani odnosno njegovo djelovanje na performanse rasta, serološke i hematološke pokazatelje u mladih svinjama.

Dodatak ulja larve crne vojničke muhe u hranu linearno je povećao tjelesnu težinu svinja i prosječnu dnevnu prirast što je rezultiralo u prednosti od 1,3 kg dodatne tjelesne težine kod svinja koje su hranjene hranom sa 6% ulja BSFL-a u usporedbi s kontrolnom hranom koja je sadržavala kukuruzno ulje.

Analizom krvnih seruma zaključeno je da hrana s dodatkom ulja BSFL-a nije utjecala na kemiju seruma, uz iznimku kolesterola, koji je bio povećan. To ne iznenađuje jer ulje larve crne vojničke muhe sadrži kolesterol koji izravno doprinosi povećanju u koncentracije seruma, dok kukuruzno ulje ne. Osim toga, ulje BSFL-a sadrži visoke koncentracije laurinske, miristinske i palmitinske kiseline, za koje se pokazalo da djeluju na povećanje kolesterola.

Također, svi serološki (uključujući kolesterol) i hematološki analitički rezultati bili su unutar normalnih očekivanih raspona za svinje, što pokazuje da nema odstupanja kod hranjenja uljem BSFL-a.

Novi obećavajući sastojak hrane za svinje

Na temelju ove studije zaključeno je da je ulje BSFL-a obećavajući, visoko energetski sastojak hrane kojim se može uspješno hraniti svinje, a istovremeno i poboljšati njihov rast. U ovom trenutku, ulje larve crne vojničke muhe odobreno je za uporabu u hrani za pastrve i perad. U tijeku je procjena od strane FDA (Food and Drug Administration) za odobrenje za uporabu u prehrani svinja.

Pročitaj više...