Je li konzumiranje crva sigurno?

Objavljeno: 11.03.2022

Je li konzumiranje crva sigurno?

Konzumiranje crva i drugih insekata često se u zapadnoj kulturi susreće s oklijevanjem ili čak gađenjem. Ovaj članak objašnjava sve što trebate znati o konzumiranju crva, uključujući hranjive tvari i sigurnost.

Jestivi insekti, uključujući i crve, stekli su popularnost na Zapadu kao potencijalni izvor proteina. Možda ne želite jesti gliste izravno iz svog dvorišta, ali u različitim kulturama diljem svijeta prilično je uobičajeno jesti različite vrste crva.

Strategija Europske komisije od farme do vilice Farm to fork strategy čak preporučuje proteine na bazi insekata kao dio prijelaza na održive prehrambene sustave.

Izvještava se da su proteini na bazi insekata održiviji od mesa zbog niske emisije stakleničkih plinova, niske upotrebe obradive zemlje i vode te brze stope rasta insekata.

Odakle dolazi praksa konzumiranja crva kao hrane?

Vjeruje se da je entomofagija, ili konzumacija insekata kao hrane, nastala u ranom ljudskom razvoju i ostala je uobičajena u određenim kulturama Azije, Afrike, Latinske Amerike i Australije.

Tradicionalno se konzumira više od 2300 vrsta insekata, a Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a FAO prepoznaje gotovo 500 vrsta jestivih insekata.

Nedavna studija pokazala je da su Europljani, koji su oklijevali jesti neprerađene insekte i crve, i dalje voljni probati prerađenu hranu s insektima u prahu, poput kruha i keksa.

Hranjive tvari u jestivim crvima

Istraživanja o entomoterapiji - ili prednostima hrane od insekata za ljudsko zdravlje - su u tijeku. Otkrivaju da su jestivi insekti, uključujući i crve, dobar izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala - čak usporedivi ili superiorniji od proteina animalnog porijekla.

Na primjer mopane crv Gonimbrasia belina sadrži 84 puta veću količinu željeza i 7 puta veću količinu cinka od iste količine govedine.

No, unatoč visokom udjelu proteina, većina jestivih crva nudi samo dvije od devet esencijalnih aminokiselina - triptofan i lizin - koje se probavljaju jednako lako kao i životinjski proteini.

Crvi su također bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima pogodnim za srce i krvožilni sustav, a sadrže manje  zasićenih masti od životinjskih proteina. 100 grama crva sadrži do:

  • Kalorije: 155
  • Proteini: 21 g
  • Masnoća: 19 g
  • Ugljikohidrati: 3 g
  • Vlakna: 25% PDD
  • Željezo: 133% PDD
  • Cink: 55% PDD
  • Riboflavin (vitamin B2): 269% PDD

Je li sigurno jesti crve?

Općenito, istraživanja pokazuju da je sigurno jesti najčešće konzumirane vrste crva i drugih insekata.

Neke vrste, poput vretenaca i njihovih ličinki, rizične su zbog mogućnosti nakupljanja žive. Nadalje, člankonošci (cvrčak, skakavci,..) zbog svog egzoskeleta koji sadrži hitin - mogu izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su alergični na školjke - iako je nejasno ima li hitin iz egzoskeleta iste učinke.

Iako su neki insekti nositelji štetnih virusa, nema dokaza da su ti virusi prisutni u uobičajeno jestivim vrstama. Zapravo, crvi i drugi jestivi insekti koji se uzgajaju za hranu su posebno sigurni za konzumiranje zbog kontinuiranih kontrola kvalitete i uzgojnih postupaka.

Bezbrojne vrste crva jedu se u raznim kulturama diljem svijeta, ali bez dobre termičke obrade ne biste trebali jesti ni jednog crva kojeg nađete na/u tlu.