Meso uzgojeno u laboratoriju? Zašto ne i laboratorijski uzgojeno meso insekata?

Objavljeno: 12.06.2019

Meso uzgojeno u laboratoriju? Zašto ne i laboratorijski uzgojeno meso insekata?

U teoriji, uzgoj umjetnog mesa nije toliko kompliciran. Tehnologija postoji, postoji gruba infrastruktura, ali sastojci su zahtjevni – posebno hranjive tvari potrebne za hranjenje stanica. One obično dolaze u formi seruma koji sadrže životinjsku krv. U ovom trenutnom stanju, uzgojeno meso teško je nazvati pouzdanim rješenjem. Međutim, meso insekta je drugačije.

Činjenica da svijet jede previše mesa ne bi nikoga trebala iznenaditi. No, osim moralne i etičke zabrinutosti, meso je povezano s nizom drugih pitanja vezanih za okoliš - emisijom stakleničkih plinova i korištenjem vode. U međuvremenu, pojavilo se obećavajuće novo rješenje: laboratorijski uzgojeno meso. Ideja je klonirati meso u laboratoriju, proces koji je ekološki prihvatljiv i troškovno konkurentan s "pravim" mesom. Međutim, tim istraživača stavio je novi izazov pred tu ideju: što ako umjesto mesa uzgajamo meso insekata?

Tkiva beskralježnjaka razlikuju se od tkiva sisavaca na brojne načine od kojih neki nisu posve jasno  istraženi. Međutim, jasno je da su insekti otporniji na niz različitih uvjeta (temperatura, pH, vlažnost), a također su manje zahtjevni kada su u pitanju hranjivih tvari. Jednostavnije rečeno - sisavcima je, za razliku od insekata, potrebno puno više mikronutrijenata.

Zbog toga što je njihov metabolizam jednostavniji, uzgoj stanica insekata može biti lakši. To bi učinilo kultivirano meso insekata skalabilnim i dramatično smanjilo troškove. Postoji i druga prednost za uzgoj stanica insekata: ako imaju dovoljno hranjivih tvari, beskrajno se razmnožavaju.

Tuftsov biomedicinski inženjer David Kaplan i njegovi kolege opisali su u novoj studiji kako ne mogu samo uzgajati stanice insekata, nego i napraviti robote od njih - ili bolje rečeno, komponente robota, kao što su bioaktivni pogoni. Oni također opisuju kako su drugi istraživači izgradili bio-aktivatore iz stanica insekata u različitim uvjetima.

„Kultura stanica mišića insekata istaknuta je u području meke robotike. Istraživači su konstruirali male robote ili "bio-botove" iz sisavaca i beskralježnjaka. Bio-botovi dobiveni od insekata mogu biti superiorniji od bio-botova izrađenih iz tkiva ili stanica sisavaca  jer je tkivo insekata tolerantno na širok raspon uvjeta iz okoliša”navodi se u studiji.

Naravno, dok je ovo ohrabrujuće, laboratorijsko uzgajanje stanica insekata za hranu je sasvim druga stvar - istraživači to zapravo još nisu učinili, oni su jednostavno pokazali da se to može učiniti. Zapravo ne znaju kakav okus bi imalo, znaju da to ne bi bilo ništa poput stvarnog odreska. Da bi tako uzgojenim stanicama dali jestivi oblik trebali bi dodati strukturu i mikro skele. Sve u svemu, još je dug put prije nego što se meso od laboratorijski uzgojenih stanica insekata pojavi na policama.

Međutim, taj potencijal opravdava daljnje istraživanje. U ovom trenutku, naša globalna potrošnja mesa jednostavno nije održiva, a istraživači su toga svjesni. Istraživanja mogu ubrzati razvoj održive hrane - hoće li ili ne jestivi insekti biti dio toga, ostaje da se vidi. 

Pročitaj više...